Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Baklavanın duayeninden hayati uyarılar!

Güncel

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşların baklava alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda işin uzmanlarından uyarılar geldi.

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlara baklava alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Güllü, 30 TL'den aşağı satılan baklavanın, baklava olmadığını söyledi.
Bayramda talebin yoğun olduğu baklavayı alırken vatandaşların çok bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Nadir Güllü, 'Önce rengine baksınlar. Bir dilim istesinler, koklasınlar. Koklamak tatmanın yarısıdır. Eğer mis gibi fıstık, ceviz, tereyağı kokuyorsa tamam. Bir de şerbetin dibine baksınlar. Eğer tepsinin dibinde çok şerbet göllenmişse, o zaman baklavaya değil, tatlıya para veriyorlar demektir. Biraz ısıtsınlar. Kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır. Halkımız çok bilinçli olsunlar. Gerçekten Türkiye'ye her türlü ham madde giriyor. Bizler ustayız, sanatkarız. Baklavacılık bir sanattır. Baklavayla tatlıyı ayırt etsinler' dedi.

Glikoz iddialarını değerlendiren Güllü, 'Biz tarihi bir firmayız. Tarihsel bir lezzet üretiyoruz. Yemediğimizi yedirmiyoruz. Ama halkımız bilinçli olsun. Sorsunlar. Satan tezgahtara da sorsunlar. Ustam sen bu sattığın üründen yiyor musun desinler. Zaten en güzel cevabı ondan alır' şeklinde konuştu.

Ucuz baklavanın, baklava olamayacağını belirten Nadir Güllü, 'Baklavanın rengi altın sarısı olacak. İçindeki fıstık ya da ceviz pırıl pırıl parlayacak. Fıstığın rengi yemyeşil olacak. Ceviz süt ceviz olacak. Gerçekten baklavacılık zor meslek. 30 lirada aşağı satılan baklava baklava değildir, tatlıdır. Baklavanın ham maddesi çok pahalı, bir de yapan ustalar maliyet' dedi.

BAYRAMDA UCUZ TATLI UĞRUNA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, Ramazan bayramı öncesi çarşı pazarda mantar gibi türeyen sağlıksız gıdalara karşı uyarıda bulundu.

'Sadece Ramazan bayramında ortaya çıkan adını sanını duymadığımız markalara dikkat edin. Merdiven altında üretilen sağlıksız ve marka ürünlerin taklitlerine dikkat edin. 3 TL'ye semt pazarlarında taklit bayram şekerleri satılıyor. Vatandaş alışveriş yaparken uyanık olsun, ucuz ürün alacağım diye sağlığından olmasın' diyen Göksu, 'Baklavada fıstık yerine bezelye veya yeşile boyanmış yer fıstığı, şekerlemede ise son kullanma tarihi geçmiş ham madde kullananlar var' dedi.

Helva reçel ve tatlı üretimiyle 1952 yılından bu yana geleneksel lezzetleri tüketiciye sunan Seyidoğlu, bu bayramda da zengin tatlı çeşidini vatandaşın beğenisine sunacak. Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, 'Bayramda 16 mağazamızda yarım asırlık lezzetlerimizin yanı sıra zengin şekerleme, çikolata ve tatlı çeşitlerimizi de sunacağız. Mağazalarımız içinde özel stantlarla firmaların ve müşterilerin bayramlık tatlı taleplerine cevap vereceğiz. Ramazan Bayramı için 15 ton tatlı çeşidi hazırladık. Ayrıca baklava ve bayrama özel helvacık adını verdiğimiz bayramlık helvalarımızı vatandaşın beğenisine sunduk. Sade, güllü, fıstıklı başta olmak üzere 20 çeşit lokum hazırladık' diye konuştu.

Ucuz tatlı uğruna sağlığınızdan olmayın

Ramazan Bayramı'na hazırlanan vatandaşları, ucuz ve sağlıksız ortamda imal edilen şekerlerden uzak durmaları konusunda uyaran Göksu, 'Sağlıksız ortamda imal edilen ucuz şekerler bayramınızı zehir edebilir. Toz şeker fiyatına bayramlık şeker satışı yapanlar var. Şekerleme üretiminde sağlık ve hijyen şartları çok önemli. 3 liraya misafire ikram edilecek şeker alınmaz. Tatlı ve şekerlemeleri daha çok cocuklar tükettiği için ayrıca dikkat edilmeli. Kimi zaman ünlü markaların taklit ürünlerine de piyasada rastlıyoruz. Sadece bayram öncesi piyasaya sürülen adı sanı duyulmamış markalara rastlıyoruz. Bunlar merdivenaltı üretilen ve sadece bayramlarda ortaya çıkan sağlıksız ürünler. Bu ürünlerin içeriği dahi tam olarak belli değil. Toz şekerin kilosundan daha ucuza şeker satışı yapanlar var, vatandaş dikkatli olmalı"diye konuştu.

Ramazan Bayramı'nda ikram edilen tatlıların üretiminde kimi zaman hileler yapıldığını an anlatan Göksu,'Maliyeti düşürmek için şekerlemelerden şeker yerine yarı fiyatına olan denetimsiz glikoz ve türevi tatlandırıcılar, baklava türü tatlılarda ise Antep fıstığı yerine yeşile boyayıp fırınladıkları yer fıstığını veya rengi nedeniyle yeşil bezelyeyi kullanabiliyorlar. Üretimde son kullanma tarihi geçmiş hammaddeler kullanılabiliyor. Un, yağ, tereyağı, fıstık ve cevizde düşük kalite hatta tarihi geçmiş ürünler tercih edilebiliyor. Özellikle bu dönemde vatandaşlar, üretim izni olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet göstermemeli' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.