Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Bakanlıktan GDO'lu pirinç açıklaması

Güncel

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin’de el konulan piriçle ilgili soruları cevaplandırdı.

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, açılışına katıldığı Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı konulu çalıştayın çıkışında gazetecilerin Mersin’de el konulan piriçle ilgili sorularını cevapladı. Bakan Eker şunları söyledi:
“Şu ana kadar ticarete konu GDO’lu pirinç yok. Bunu söyleyeyim. Üstünde bir takım araştırmalar olan var ama GDO’lu pirinç ticarete konu olmuş değil. Bunu Avrupa Birliği’nin ilgili sitesinde bulabilirsiniz. Filipinler’deki Uluslararası Pirinç Birliği’nin kayıtlarında da, yayınlarında da bu şekilde yer alıyor. Bizim mevzuatımız. Avrupa Birliği’nin mevzuatından bu konuda daha sıkı.
Mersin Serbest Bölgesi’ne getirilen çeltikle ilgili oralarda bazı laboratuarlarda yapılan araştırmalarda ve analizlerde bir GDO bulaşıklığı söz konusu. Ancak ileri safhalarda bunlar pirinçle ilgili yapıldığında da bunun pirinçte olmadığı da tespit edildi. Fakat orada savcılığın yaptığı bir araştırma var. Konu adli makamlara intikal etmiş. Bu yargının işi. Bizim ona bu süreçte müdahale etmemiz, herhangi bir değerlendirme yapmamız doğru değil. Ama biz teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Ama burada şu olabiliyor. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda birinci yapılan analizde bu çıkar. Ama onun derin analizinde, yani kabuğu soyulup yıkandıktan sonra GDO’luysa esas orada çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyu önünde bu şekilde tartışmaların yapılması doğru değil. Neden doğru değil? Çünkü Türkiye yılda 900 bin tona yakın çeltik üretiyor. Bu yaklaşık 540 bin ton pirinç demektir ve dünyada henüz ticarete konu GDO’lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp insanların yedikleriyle, içtikleriyle sorunlu hale getirmenin bir manası yok. Bu durum, Türkiye’de pirinç üreticilerine de zarar vermenin, Türkiye’deki çiftçiye de zarar vermenin yolunu açar. Onun için buna herkes dikkat etsin. Türkiye’de gıda güvenliği açısından vatandaşımızın kaygı duymasını gerektirecek bir durum yok. Önce bunu söyleyeyim. Ne dünyada ne de Türkiye’de GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değilken kalkıp da şöyle oldu, böyle oldu, insanlar şunu mu yesin, bunu bu yesin tarzı haberler yaymak, bunları söylemek, Türkiye’deki üreticiye de tüketiciye de, Türkiye’nin ekonomisine de zarar vermektir. Bunları hassasiyetle değerlendirmek lazım.
Biz zaten denetimlerimizi çok sıkı bir şekilde sürekli yapıyoruz. biliyorsunuz birçok firmayla ilgili olarak bu güne kadar sağlığa aykırı ürün ve uygulama tespit ettiğimizde biz bunları zaten kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bunları teşhir etmek dahil her türlü yaptırımı uyguluyoruz ve sıkı sıkı da takip ediyoruz. Bu güne kadar böyle yaptık. Bundan sonra da böyle olacak. Dolayısıyla Mersin Serbest Bölge’sindeki durumla ilgili olarak bir değerlendirme yapmamız, yargının bağımsızlığı açısından doğru değildir. Savcılık işini yapıyor. Yargı gerekli soruşturmasını, kovuşturmasını yapacak. Ama benim size, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söyleyediğim şey şu: vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirin üretimi söz konusu değil. Bunun bu şekilde ticarete konu edilmesi söz konusu değil. Bazı araştırmalar yapılmış. Doğrudur. Ama bunlar geliştirilip, tohum haline getirilip, satılıp, bundan pirinç elde edip, dünyaya bunun yayılması şu an için dünyada söz konusu değil. Onun için vatandaşımızın endişe etmesine de gerek yok. Bizim mevzuatımız Avrupa Birliği’ninkinden daha sıkı bir mevzuat. Avrupa Birliği’nde bulaşmaya izin veriliyor. Gıda olarak tüketilmesine de izin veriliyor. Yani başka GDO’lu ürünler, soya, mısır gibi ürünler Avrupa Birliği’nde insan gıdası olarak tüketilebiliyor. Bazı genlerin Avrupa Birliği’nde insan gıdası olarak tüketilmesine izin verildiği için o zaman orada bulaşmayla ilgili bir limit getiriyorlar. Diyor ki: bu gen başka bir ürüne de bulaşabilir diyor. Ulaşabilirlik sınırı koyuyor. Binde 9 sınırı getiriyor. Bu durumda bu ürün GDO’lu değildir diyor. O bir yerden bulaşmıştır diyor. Avrupa Birliği mevzuatında bu var. Bizde buna hiçbir şekilde gıda olarak buna izin verilmediğinden ötürü biz bulaşmayı da mevzuatımıza koymadık. Bizde sıfır. Dolayısıyla çeltik kabuğunda milyonda bir bir bulaşma olduysa biz diyoruz ki bunda GDO var. Bizim mevzuatımız bu yönden son derece de sıkı. Mesele bu. Vatandaşımızın endişe etmesini gerektirecek bir şey yok."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.