Antep fıstığının bu yıl rekoltesinin 'ağaçlardaki fizyolojik yorgunluk' yüzünden düştüğü ifade edildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığında 2 yıl üst üste rekoltenin yüksek olmasının ağaçlarda fizyolojik yorgunluğa neden olduğunu belirterek, bu yüzden rekoltenin yüzde 40,9 düştüğünü kaydetti.
TZOB, Antep fıstığındaki rekolte düşüşü ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, üretimdeki düşüşe rağmen kalitenin yüksek olacağını belirten birlik başkanı Şemsi Bayraktar, "2011 yılında 112 bin, 2012 yılında 150 bin ton olan Antep fıstığı üretiminin bu yıl 88 bin 600 tona gerileyeceği tahmin ediliyor." dedi. Türkiye'de Antep fıstığı yetiştiriciliğinin Hititlere kadar gittiğine dikkat çeken Bayraktar, "Buna rağmen Antep fıstığı yetiştiriciliğine yeterince önem verilmemiştir. Bir zamanlar Türkiyeden çuval çuval Antep fıstığı götürerek üretime başlayan ABD, bugün üretimde bizi geçmiş durumda." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2011 yılında 942 bin 970 ton Antep fıstığı üretimi yapıldı. Bu üretimin yüzde 50,06sını İran, yüzde 21,36sını ABD, yüzde 11,88ini Türkiye, yüzde 7,85ini Çin, yüzde 5,90ını Suriye, yüzde 1,15ini İtalya, yüzde 1,02sini Yunanistan gerçekleştirdi. İranın üretimi 472 bin 97 tonu, ABD'ninki 201 bin 995 tonu, Türkiye'ninki 112 bin tonu, Çin'inki 74 bin tonu bululyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye'de 2012'de 150 bin ton Antep fıstığı üretildi. Bunun 56 bin 233 ton ile yüzde 37,49unu Gaziantep karşıladı. 49 bin 236 ton ile ikinci durumdaki Şanlıurfa'nın payı yüzde 32,82, 17 bin 478 tonla üçüncü Siirt'inki de yüzde 11,65 oldu.
"VERİM İÇİN KÜLTÜREL İŞLEM VE SULAMA YAPILMALI"
Antep fıstığından alınan verimin ABD gibi gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu vurgulayan Bayraktar, bunun için kültürel işlem ve sulamanın önemine dikkat çekti. Türkiye'deki veriminh ağaç başına 4 kilo civarında olduğunu aktaran birlik başkanı, şunları dile getirdi:
"Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sulamaya açılan alanlarda yapılan kapama fıstık bahçelerinin artırılması bizde de verim ve kalitenin artmasını sağlayacak. İran ve ABD'de sulu koşullarda yetiştirilen iri ve ağzı açık fıstıklar görünüm bakımından albenisi yüksek olması nedeniyle çok daha lezzetli ve aroması olan fıstığımız karşısında avantajlı konumdadır. Verimi artırmak için gerekli kültürel işlemler ve sulama yapılmalı. Fıstığımızın sulanması, kültürel işlemlerin gereği gibi yapılması, bol ürün veren ağaçlara sahip ABD ve İran karşısında uluslararası pazarda geride kalan Antep fıstığının hak ettiği yere gelmesini sağlayacak. Küresel ticaretten alacağımız pay da artacaktır."
Antep fıstığı 'fizyolojik yorgunluk' kurbanı
Antep fıstığı 'fizyolojik yorgunluk' kurbanı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
TZOB Başkanı Bayraktar, Antep fıstığının bu yıl rekoltesinin 'ağaçlardaki fizyolojik yorgunluk' yüzünden düştüğünü söyledi.