Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Ürün denemesi karpuzu kabağa çevirdi

Gıda Güvenliği

Tohum üreticilerinin yeni çeşit yaratmak amacıyla yaptıkları aşılama çalışmaları sonucu karpuzun ‘kabak’ tadı vermesi tepki çekiyor.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, tohum üreticilerinin yeni çeşit yaratmak amacıyla yaptıkları aşılama çalışmaları sonucu karpuzun ‘kabak’ tadı vermesine tepki gösterdi. 
Satıcı, aşılı karpuzlarda son yıllarda kabak tadının çıkmasının hem üreticileri hem de tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Tohum üreticilerinin önlem almaması halinde sektörün kendi ayağına kurşun sıkacağını belirten Satıcı, şöyle konuştu:
“Karpuz kabak köküne işleniyor. Karpuz kabak tadı veriyor. İşte burada tohum firmalarına çok iş düşüyor. Bizim kendi ayağımıza kurşun sıkmamızın anlamı yok. Aşılı karpuzda tat kaybı kısmen tohumdansa kısmen de üreticiden kaynaklanıyor. Sonuçta üreticiyi değiştirme şansımız olmadığı için burada tohum firmalarının rekolte kaygılarını kenara atıp biraz daha tat ve aromayı öne çıkarması gerekiyor.” 

‘Eve karpuz alamıyorum’ 
Domateste tat ve aromada büyük başarılar elde edildiğini anlatan Mustafa Satıcı, “Karpuzda inat edilirse tüketim azalır ve tüm sektör kaybeder. Biri 6 ton, diğeri 9 ton veriyor. 9 ton verenin 3 tonu zaten kabuk, içinden de ürün çıkmıyor. Yiyemiyorsun, tat alamıyorsun. Tohum firmalarının bu üründen ya vazgeçmesi ya da aşılanmada bir takım farklı yöntem geliştirilmesi gerekiyor” dedi. Kendi evine karpuz alamadığına dikkat çeken Satıcı, “En küçüğü 10 kilo, dolaba koyacak yer yok. Bir dilim kessen ikinci gün ürün çöpe gidiyor” diye konuştu. dunya.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.