Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tavuk yumurtasında hastalık iddiası

Gıda Güvenliği

Sağlıklı beslenme konusunda ezber bozan çıkışlarıyla bilinen Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar'dan çok tartışılacak yumurta uyarısı...

Kapalı alanda yetişen tavuklar strese girip hastalıklı yumurtalar yumurtluyor; klor ve kortizonla beyazlatılan yumurtalar ise hastalık saçıyor.
Sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, ülkemizdeki gıda gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Normal koşullarda her tavuğun günde 2 yumurta verebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dizdar, "Piliçler 23 saat ışığa maruz bırakılıyor. GDO'lu yemlerle beslenip, kısa sürede satışa hazır hale geliyor. Bunun üzerine birde 40'a 40 santimetrelik kafeslere 3 tane pilici sığıştırıyorlar. Buda ciddi anlamda bir stresi anlamına gelir" dedi. Bu durumun da piliçlerde fazla kortizon salgılanmasına neden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr.Dizdar, "Fazla kortizon salgılayan tavuklar kortizonlu yumurta yumurtlarlar ve dolayısıyla bu da bizim bolca kortizon alarak şeker, kalp, böbrek gibi hastalıklara davetiye çıkardığımızı gösterir" dedi.
Doğal yumurta böyle olmaz
Yrd. Doç. Dr. Dizdar, klorun besinler için kullanılmasının kimse tarafından sorgulamadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Yumurtanın kabuğu geçirgendir. Klor rahatlıkla yumurtanın içine geçer. Zaten yumurtanın bembeyaz olması bunu gösteriyor. Ayrıca yumurtalar klorlandığı için asla kokmuyor. Endüstriyel yumurtalar, zor kırılır. Oysaki doğal yumurtalar böyle değildir" dedi. 
Pilicin yemiyle oynayarak yumurtanın içeriğinin değiştirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Dizdar şunlara dikkat çekti: "Omega-3, selenyum katkılı ve çinko takviyeli gibi yumurtalar yeni bir ürün piyasası oluşturdu. A vitamini zengini yumurtaların üretilmesi de mümkündür; ancak bu durum hayvanın fizyolojisini değiştirir." 
Kısa sürede çok üretim
Yumurtayı olabildiğince kısa sürede alıp, işletmelerin karlarını en yükseğe çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Doç. Dr. Yavuz Dizdar sözlerine şöyle sonlandırdı: "Raf ömrünü uzatmak amacıyla yumurtaları yıkıyorlar. Bu da soğuk ortamlarda yumurtanın ömrünü 3 aya kadar uzatıyor." 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.