FAO’ya (Gıda Tarım Örgütü) göre 1 pound yani yarım kilo kadar koşnil ekstresi elde etmek için 40 bin koşnil böceğinin önce kurutulması, sonra da haşlanması gerekiyor.
Karminik asidin alüminyum tuzu olan en boyası olan karmen, tabii olarak kaktüslerde asalak olarak yaşayan “koşnil böceğinin” (dactylopius coccus) kabuklarından elde ediliyor.
Karminik asidin alüminyum tuzu olan en boyası olan karmen, tabii olarak kaktüslerde asalak olarak yaşayan “koşnil böceğinin” (dactylopius coccus) kabuklarından elde ediliyor.
“E120” kod adıyla bilinen karmen boyası gıda boyası olarak sayısız yiyecek ve içecekte kullanılıyor.
Böcekten elde edilen karmen boyasına karşı kampanya kısa adı CSPI olan Center for Science in the Public Interest (Kamu Yararına Bilim Merkezi) tarafından başlatıldı.
CSPI; Dannon’un yoğurdun rengini meyvenin verdiği şeklinde bir intiba yaratarak tüketicinin “aldatıldığını”; böceklerden elde edilen karmen boyasının alerjik tepkilere hatta ölümcül olabilen anafilaksiye yol açabileceğini ileri sürüyor.
CSPI’ müdürlerinden M. F. Jacobson haklı olarak diyor ki:
“İnsanlar böcek yiyebilirler, buna diyecek bir şeyim yok. Ben böcekten yapılmış kırmızı boya değil, kutusunda gösterildiği gibi çilekli yoğurt yemek istiyorum.
Bazı kişilerde alerjik tepkilere yol açması ve bitkilerden elde edilen daha güvenli boyalar olması gerçeklerine karşılık Dannon’un böcek boyasında ısrarını anlayamıyorum.
Bu yüzden vejetaryenler incitiliyor, diğer tüketiciler iğrendiriliyor.”
Dannon ise beslenme aktivistlerinin bu iddialarına “Kullandığımız boya ürünlerimizin üzerinde yazıyor. Bu boyadan hoşlanmayan yoğurtlarımızı yemek zorunda değil” şeklinde cevap veriyor.
Meyveli yoğurtta meyve olduğunu da sanmayın
Üzerinde insanın iştahını açan harika bir çilek veya şeftali resmi olan yoğurtta da çilek ya da şeftali olduğunu sanmayın; çünkü meyveli yoğurdun aromasının mutlaka meyveden kaynaklanması gerekmiyor.
Aromanın “tabii hammaddelerden” elde edilmiş olması ve o meyvenin tadını vermesi yeterli oluyor.
Meyveli yoğurtlarda genellikle çok az meyve var ve böyle olunca da meyvenin tadını hissetmek mümkün olmuyor; tat aromalarla sağlanıyor.
Haberin tamamını okumak için tıklayın