Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

AB'de gıda güvenliği nasıl?

Gıda Güvenliği

AB gıda maddeleri kurallarıyla geleneksel ürünlerin piyasadan silinmesini engellerken diğer yandan kaliteli yeniliklerin oluşmasına da ortam sağlıyor.

Türkiye’de televizyonlarda anlaşılmaz bir şekilde bal reklamları oynamaya devam ediyor. Ardından Gıda Bakanlığı sipariş ettiği bazı balların sahte çıktığını söylüyor. Bir başka kanalda gazeteci Coşkun Aral, zeytinyağı konusunda kendisine önerilen bir belgesel hazırlamaktan vazgeçtiğini çünkü sponsor şirketin yağlarına fındık yağı karıştırdığını anlatıyor. Bilindiği gibi Türkiye zaten henüz şap ülkesi olarak görüldüğü için, AB'ye ne et ne de süt ürünleri ihraç edebiliyor. Hayvanlar Anadolu'dan Avrupa Yakası'na geçemiyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün girişinde hayvan kontrol merkezi var.
İhraç edilen bazı tarım ürünlerinde ise bitki ilacı artığı saptandığı için ürünlerin geri gönderildiği biliniyor. Bu durumda Türk ürünleri için kalite ve güvence sorunu ortaya çıkıyor.
AB içinde birliğin işleyiş ve çalışmasına yönelik anlaşmanın 168 ve 169. maddeleri hem tüketicinin korunması hem de ürünün güvencesi için ortak politika ve alınacak önlemleri belirliyor. Ayrıca gıda maddelerinin güvenli olması için EFSA adı verilen bir Avrupa Dairesi de var. Bu daire hem bilgi veriyor hem de yardımcı oluyor.
AB'DE DURUM NASIL?

AB, gıda ürünlerinin güvenli olması için hayvan sağlığı ve korunmasına, ayrıca bitki sağlığına da önem vererek üreticiden tüketiciye dek ürün zincirinin aralıksız izlenebilmesini öngörüyor. Böylece AB içinde satışların güven içinde, özgürce yapılmasına olanak sağlanıyor. Bu kalite kuralları yalnızca AB içinde üretilen ürünler için değil, ithal edilen ürünler için de geçerli.
Murat Uğur Aksoy - Para Dergisi

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.