Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Yıllık et üretimi 3 milyon tona gidiyor

Gıda Ekonomisi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık döneme bakıldığında kırmızı ve beyaz et üretiminin 2,76 milyon tonu aştığını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık döneme bakıldığında kırmızı ve beyaz et üretiminin 2,76 milyon tonu aştığını vurgulayarak, "Yıllık et üretimi 3 milyon tona doğru gidiyor Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık döneme bakıldığında kırmızı ve beyaz et üretiminin 2,76 milyon tonu aştığını vurgulayarak, "Yıllık et üretimi 3 milyon tona doğru gidiyor. Bu rakam, bir önceki dönemde 2,5 milyon tonun altındaydı" dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, Türkiye'nin et üretim rakamlarını açıkladığını belirterek, "Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık döneme bakıldığında kırmızı ve beyaz et üretiminin 2,76 milyon tonu aştığını vurgulayarak, "Yıllık et üretimi 3 milyon tona doğru gidiyor. Bu rakam, bir önceki dönemde 2,5 milyon tonun altındaydı.Rakamlar ışığında etteki ithalat lobisinin amacının hızla artan et üretiminin önünü kesmek, hedefinin Türkiye'yi ithalatçı yapmak, ithalata mahkum etmek olduğu açıktır. İthalat lobileri Türkiye'ye değil, yabancı ülkelere hizmet etmek istiyor" ifadelerine yer verdi. Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemle bir önceki bir yıllık dönemle karşılaştırıldığında et üretimindeki artışın dönemsel etkiler de dışarıda bırakıldığı için daha net olarak değerlendirileceğini kaydetti.

"KIRMIZI ET ÜRETİMİ 1 MİLYON TON SINIRINA DAYANDI"
Sığır, koyun, keçi ve manda etinden oluşan kırmızı et üretiminin Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde bir önceki döneme göre, yüzde 22,57 artışla 801 bin 869 tondan 982 bin 845 tona yükseldiğini ve 1 milyon ton sınırına dayandığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tavuk ve hindi Eti üretiminden oluşan beyaz et üretimi, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde bir önceki döneme göre, yüzde 5,14 artışla 1 milyon 692 bin 240 tondan 1 milyon 779 bin 215 tona yükseldi. Kırmızı ve beyaz etteki toplam üretim de Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde bir önceki döneme göre yüzde 10,74 artışla 2 milyon 494 bin 109 tondan 2 milyon 762 bin 60 tona çıktı. Son bir yıllık dönemi, bir önceki bir yıllık dönemle karşılaştırdığımızda sığır etinde 182 bin 581 ton, tavuk etinde 66 bin 371 ton, koyun etinde 1075 ton artış var. Üretim rakamları içinde çok önemli yer tutmayan, toplam et üretiminin yüzde 2,25'ini oluşturan keçi, manda, hindi Eti üretim rakamlarında düşüş görülüyor."

"SIĞIR ETİ ÜRETİMİ YÜZDE 27'DEN FAZLA ARTTI"

Bayraktar son bir yıllık dönemde sığır Eti üretiminin yüzde 27'den fazla artarken, et ithalatı istenmesinin bir gerekçesi olamayacağını belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) projeksiyonlarına göre, Türkiye nüfusunun 2013 yılında, 2012 yılına göre yüzde 1,1298 artışla 75 milyon 627 bin 384'den 76 milyon 481 bin 847'ye çıkacağı açıkladı.

Et üretiminin, son 6 aylık dönemde yüzde 6,52, son bir yıllık dönemde yüzde ise 10,74 arttığını ifade eden Bayraktar açıklamasında, "2013 yılında 76 milyon 50 bin dolaylarında olacağı tahmin edilen yıl ortası nüfus esas alındığında, kişi başına yıllık, kırmızı et üretimi 12,9 kilograma, beyaz et üretimi 23,4, toplam et üretimi ise 36,3 kilogramı bulacak. Nüfus geçen yıla göre yüzde 1,13 artacak. Et üretimi, son 6 aylık dönemde yüzde 6,52, son bir yıllık dönemde yüzde 10,74 arttı. İthalata ne gibi bir bahane bulunabilir" ifadelerine yer verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.