Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Yenilebilir çay ürettiler

Gıda Ekonomisi

Durukan çifti Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Kısa zaman içerisinde bir çok meyve ve sebzeyi kurutarak tüketicinin beğenisine sunan çift, takdir topluyor.

Nevcihan Durukan, bir bankacıydı. Eşi, Eyüp Durukan ise bir elektrik mühendisi. 2012’nin ortalarında ikisinden de bir itiraf geldi: “Bu işten sıkıldım artık.” Üretimin çarklarına girmek istemektedirler ama, çok farklı bir alandan.Ana başlık gıda olur. Sinop’ta toplanılan defne yapraklarını hatırlar Nevcihan Durukan. Ve daha pek çok bitkiyi... ‘Onları kurutup ambalajlayabilirler miydi? Ve dahası, giderek daha sağlıksız beslenen halk için çerez olarak sunabilirler miydi? Kurutulmuş sebzelerle kadınların hayatını kolaylaştırabilirler miydi?’

Hem içilen hem yenilen çay
Araştırmaları dilimleyerek, doğrayarak üstelik besin değerini kaybettirmeden pakete koymayacakları hiçbir şeyin olmadığını gösterir. Bunun için bir kurutma makinesinin yapılması gereklidir. Makineyi yaptırırlar, ama çalışmaz. Eyüp Durukan’ın becerileri devreye girer. Devasa makineyi en ince ayrıntılarına kadar söküp birleştirerek çalıştırır.
Planlandığı gibi önce defne kurutulur. Bunu biber, domates, kiraz, vişne ve hünnap gibi onlarca meyve izler. Daha sonra pırasa, soğan, bamya, brokoli ve sarımsak gibi sebzeler girer devreye. Nevcihan Durukan’dan ‘yenilenebilir çay’ fikri çıkar. Fikir elma, armut, portakal, limon ve nanenin doğranıp paketlenmesi üzerine kuruludur. Normal çaydan farkı, demlenen suyu içtikten sonra demi verenin de yenilmesidir.

‘Kurutamazsınız’ dediler ama...
Bir diğer fikir, meyvelerin cips şeklinde kurutulmasıdır. Nevcihan Durukan’ın geliştirdiği bu fikrin çıkış noktası onun da bir anne ve çalışan kadın olarak çocuklarını besleyecek sağlıklı ve pratik bir çözüm bulması gerekliliğidir: “Elmayı, portakalı ve karpuzu deneyip başardık. Sonra ananas, altın çilek ve biberden cips yaptık.”
2012’nin Eylül ayında yola çıktıkları ve ilk ürünlerini Eyne Mutfağı markasıyla piyasaya Ocak 2013’te verdikleri düşünüldüğünde çok büyük bir mesafe aldıkları ortada. “Kurutulamaz” denilen pek çok ürünü kurutmayı başarmışlar. Bunda yenilikçiliği teknolojiyle harmanlamaları etkili. Ürün çeşitlerini şu anda 100’e ulaştırıp ulusal marketlere üstelik raf bedeli ödenmeden taşıyan bu girişimin başarıya ulaşmış olmasının arkasında doğru nem oranına ulaşarak besleyicilik değerini korumuş olmaları önemli bir etken. Şimdilik sadece C vitamininden yüzde 50 kayıp veriyorlar.

GÜNDE 1.5 MİLYON TON MEYVE-SEBZE İŞLİYOR

Nevcihan-Eyüp Durukan çifti, Samsun Kavak’taki 6 bin metrekarelik tesiste üretim yapıyor. Her gün 1.5 ton meyve ve sebzeyi işleyebildikleri bu tesiste ürettiklerini Metro, Migros ve Carrefour gibi ulusal marketlerin yanı sıra yurtdışına da taşımayı başarmışlar. ABD, Almanya, İngiltere pazarları arasına girmiş bile. Nevcihan Durukan, ABD’nin defneye özel bir ilgi duyduğunu belirtip ekliyor: “İngiltere daha çok sebze tercih ediyor. Menemenlik karışıma bayıldılar. Almanya ise biber cipsi ve vişneye.”
milliyet.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.