Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Yeni nesil yatırımlara ‘hanım eli’ değecek

Gıda Ekonomisi

İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde yürütülen kadın girişimciliği eğitimi ve hibe programı olan ‘Fikrim Artık İşim’ projesi ilginç girişim modellerini ortaya çıkardı.

Kadın girişimciler projeleriyle heyecan veriyor. İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan 60 girişimci adayının 48’i kadındı. Kadın girişimciler birbirinden ilginç iş fikirlerini İstanbul Ticaret Gazetesi’ne anlattılar.

Mısır püskülünü Avrupa’ya satacak
Yeşim Ayvazoğlu: Haşlanmış mısırın dışındaki püskül çöpe atılıyor. Türkiye’nin her yerinde 250 bin ton mısır üretiliyor. Çin bu püskülleri toplayarak Avrupa’ya ihraç ediyor ve 100 milyar Euro kazanıyor. Mısırın püsküllerinden el işçiliği nihale, ekmek sepeti ve şekerleme endüstrisi için kap üretiliyor. Ben bu püskülleri köylerden, pazarlardan toplayıp Çin’den getirdiğim ustalarla el işçiliği üretim yapıp, Avrupa’ya ihraç etmek istiyorum.



El mantısı, erişte ve gözleme ihraç edecek
Ayla Aktaş: 44 yaşında bir ev kadınıyım. Yurtdışına yufka, el mantısı, erişte ve gözleme pazarlamak istiyorum. 2.5 yıldır bu işi amatörce yapıyorum. Çok güzel geri dönüşler aldım. Daha önce hiç çalışmadım. Bazı sağlık sorunlarım vardı. Bu işe başladıktan sonra ilaç kullanmayı bıraktım. Projemin pek çok ev kadınına örnek olacağına inanıyorum. İşimi kurduğumda özellikle ev kadınlarını istihdam etmek istiyorum.

Gençlik iksiri satacak
Özlem Bayram: Colombia Üniversitesi’nde antropoloji masteri yapıyorum. ABD’de çok tutan gençlik iksiri diye bir ürün var. Türkiye’de bu ürünle ilgili bir boşluk gördüm. ABD’deki firma ile görüşüyorum. Ürün bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı oluyor. Tamamen doğal ortamda üretiliyor. Ürünün üretim tesislerini gördüm ve önce kendim inandım. Bu ürünü şimdi Türkiye’de satmak istiyorum.

Organik üretim yapacak
Zeliha Güreşen: Üç yıldır organik tarım yapıyorum. Sertifikamı aldım. Çiftliğimi de kurdum. Projemde dileyen gelip bu çiftlikte kalıp, sebzesini, meyvesini, yumurtasını toplayabilecek. Asıl amacım çiftlikte yetişen ürünleri işlemek, organik üretim yapmak. KOSGEB’den alacağım destekle işletmeyi ve makine teçhizatını kurup ürettiğim sebze meyveyi işlemek istiyorum. İlk etapta doğal ürünleri iç pazarda kendi insanımızla buluşturmak istiyorum. Ayrıca evde misafirlerin kalabileceği 7 adet oda var.



Köfte-sucuk ayağınıza gelecek
Meryem Rençber Okçu: Amacım sucuk ve köfte üretmek. Kasapların dilinden anlayan, kendisi de kasap olan iyi bir pazarlamacı buldum. Servis aracı alıp hem pazarlama yaptırmayı hem de müşteriye ürünü biz götürelim istiyorum. Kasap Sucuk adı altında bir web sitesi de aldık. Bir sene içinde İstanbul’daki kasap, peynirci ve marketlerin yarısında ürünlerimizin yer almasını planlıyoruz. Sonrasında İstanbul dışında da yer almayı amaçlıyoruz.

Modern kıraathane
Çiğdem Atay: Turistlerin, kültür-sanat çalışanlarının yoğun olduğu bir bölgede sadece üç-dört çeşit atıştırmalık bulunan eski zaman tarzında bir ‘modern zaman kıraathanesi’ açmak istiyorum. Dekoru eski ve basit, fiyatlar da makul olacak.

Aileye özel lezzetleri üretecekler
Yasemin Özlü: Üç kız kardeşimle beraber küçük bir imalathane ve satış ofisi açıp atalarımıza ait Arnavut böreği, tarifi sadece ailemize ait muhallebi, zeytinyağlı yaprak dolması ve çeşitli kurabiyeler üretmek istiyoruz.

Ev yapımı Hatay kömbe
Sema Sezer: İki yıldır ev yapımı Hatay kömbelerini Migros, Carrefur ve pastanelere veriyorum. 5 yıl içinde SeSe markası altında ürettiğim Hatay kömbelerini aranan bir ürün haline getirmek istiyorum.

Aromaterapik ürün pazarlayacak
Aslı Bilgin: Aromaterapik ürünleri laboratuvar ortamında üretip pazarlamak istiyorum. Sağlık Bakanlığı’ndan izinli, patentli ürünlerimi eczanelere, hastanelere, otellere, SPA’lara, okullara ve işyerlerine vermek istiyorum.

Üzüm ve dut pekmezi üretecek
Gizem Karataş: 18 yaşındayım ve lise son sınıf öğrencisiyim. Benim iki projem var. Birincisi kauçuk işiyle uğraşan babamı desteklemek. Batmak üzere olan şirketimizin imalathanesini Afrika’ya çekmeyi, maliyetleri ve işçiliği düşürmeyi planlıyorum. İkinci projem ise Erzincan Kemaliye’de köylülerin geleneksel yöntemlerle yaptığı üzüm ve dut pekmezlerini organik yöntemlerle ve pazarlama koşullarına uygun şekilde üretip, satmak. Bu proje ile yöre halkı büyük şehirlere göç etmek yerine istihdam edilmiş olacak.

Fikri olan kadın, iş hayatına sağlam girecek

Kadın girişimciliği eğitimi ve hibe programı olan ‘Fikrim Artık İşim’ projesi İTO, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola ortaklığı ile yürütülüyor. Proje ile kadınların çalışma hayatına sağlam adımlarla katılmaları amaçlanıyor. Program, kendi alanında bir boşluğu doldurmaya aday, fikrin sahibi kadın tarafından yönetilebilir ve sürdürülebilir olan iş fikirlerini destekleyecek. Projeye; Ataşehir, Ümraniye ve Zeytinburnu belediyelerinde ikamet eden, en az lise mezunu, hane geliri en az asgari ücret seviyesinde, en az bir yıl süreyle iş tecrübesine sahip, 18 yaşını doldurmuş kadınlar başvurabilecek.
ito.org.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.