Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Üretici de tüketici de tehdit altında!

Gıda Ekonomisi

Nakliyecilerin köprü geçiş tarifesiyle ilgili eylem kararı, hem üreticileri hem de İstanbul'daki tüketicileri tedirgin ediyor.

Antalyalı nakliyecilerin eylem kararının, hem üretilen ürünün yaklaşık yüzde 30'unu İstanbul'a gönderen üreticileri hem de bu kentteki tüketicileri olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Antalyalı nakliyecilerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 06.00 ile 10.00 ve 16.00 ile 22.00 saatleri arası geçiş yasağı uygulamasına tepki göstermek amacıyla 27-30 Ocak günlerinde yapmayı planladıkları "İstanbul'a ürün taşımama" eyleminin ürün fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.

Dünyanın pek çok ülkesinde yaş meyve ve sebze taşıyan araçlara öncelik tanındığını, Türkiye'de öngörülen uygulamanın ise nakliyecileri zor duruma düşürdüğünü ifade eden Satıcı, 27 Ocak'a kadar ortak bir çözümün bulunması gerektiğini dile getirdi.

Aksi takdirde hem üretici hem de tüketicilerin mağdur olacağına işaret eden Satıcı, "Türkiye'nin her tarafına Antalya'dan ciddi bir yaş meyve ve sebze sevkıyatı var. Türkiye'nin sebze ve meyve tüketiminin yüzde 25-30'u sadece İstanbul bölgesinde gerçekleşmekte. Üretici, ürünü olduğu halde satamadığı için mağdur olacak, İstanbul'daki tüketiciler de daha yüksek fiyattan almak zorunda kalacak" dedi.

Satıcı, eylemin kısa süreli olmasından dolayı ihracatı çok fazla etkilemeyeceğini, daha çok iç piyasanın zarar göreceğini kaydetti.

"Fiyatlar Antalya'da düşecek, İstanbul'da artacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal da eylemin hem üretici hem de tüketiciyi üzeceğini söyledi.

Eylem boyunca Antalya'dan İstanbul'a mal sevkıyatı yapılamayacağını, bu nedenle İstanbul'daki tüketicilerin daha pahalıya ürün tüketeceklerini vurgulayan Uysal, üreticilerin de zamanı gelen ürünleri toplamak zorunda olduklarını, bunları heba etmemek için ucuz fiyattan pazara sunacaklarına dikkati çekti.

Bu durumun kimseye yarar sağlamayacağını vurgulayan Uysal, şunları kaydetti:
"Antalya'dan ilçeler ve beldeleri düşündüğümüzde günde yaklaşık 15 bin ton ürün işlem yapılmakta. Bunun yüzde 30 gibi büyük bir kısmı da İstanbul'a gitmekte. Türkiye'de Antalya ve bölgemiz, narenciye, sebze ve meyve üretiminde ilk sırada. Eylem nedeniyle doğal olarak İstanbul'da fiyatlar ikiye, üçe katlanacak, Antalya'da ise yarı yarıya düşecek. Yani Antalya'da tüketici 2 liraya domates yerken, İstanbul'da aynı domates 4 lira, belki de daha fazla fiyattan alınmak zorunda kalınacak."

Nakliyecilerin kendileri açısından haklı oldukları konular bulunduğuna işaret eden Uysal, uzun süre işlem yapamadıklarını ifade etti.

Nakliyecilerin dinlenerek sorunlarına çözüm olacak bir uygulamanın gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Uysal, "Temennimiz bir an önce sorunun aşılması" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.