Yemek Sepeti üniversitelilerin yeme alışkanlıklarını araştırdı. Gençler çiğ köfteyle barışık, lahmacunu seviyor, sufleden de vazgeçmiyor. Koç üniversiteliler güne ıslak burgerle, ODTÜ'lüler patatesli gözleme, Boğaziçililer ise menemenle başlıyor.
Üniversite yılları en eğlenceli ve güzel yıllar diye iç çekerek anılır. Ders notlarını arama telaşı, çay eşliğinde sohbetler ve geceleri de etkinliklere katılmak derken yılların nasıl geçtiğini anlamak ancak üniversite bitince mümkün oluyor. Üniversiteyi şehir dışında ailenizden uzak okuyorsanız hem güzel hem de kötü yanları olabiliyor. Üstelik yemek yapmayı bilmiyorsanız vay halinize! Bir üniversite öğrencisinin yemek yapmaması demek yumurta ve makarnaya uzun süre talim edeceği anlamına gelir. Arkadaş ortamlarında lahmacun, çiğ köfte ve ıslak hamburger yerine adı afilli yemekler konuşuluyor, üniversiteliler derslere ellerinde pahalı aromalı kahveleriyle giriyor ve gençler formlarını korumak için yediklerine dikkat ettiklerini söylüyor. Ama işin aslı başka. İnternetten yemek siparişi verilen Yemek Sepeti'nin araştırmasına göre manzara hayli şaşırtıcı. Üniversiteliler sabah kahvaltısında lahmacun ve ıslak hamburger, geç vakitlerde çiğ köfte gibi mideyi zorlayan tercihler yapıyor.
ÇİĞ KÖFTE YURTLARI İŞGAL ETTİ
Araştırma internetten en çok yemek siparişi veren 10 üniversitenin öğrencilerini kapsıyor. Hangi üniversite, hangi öğünde ne yiyor sorularına ışık tutuyor. Mesela ODTÜ'lüler güne patatesli gözlemeyle başlıyor. Koç Üniversitesi'nde okuyanlar ise ıslak hamburgerden vazgeçmiyor. Lakin son yıllarda her köşe başına açılan çiğ köftecilerden midir bilinmez üniversitelilerin vazgeçemedikleri lezzet çiğ köfte. Ama anlaşılabilir bir yanı var bu tercihin. İçerisine yeşillik, domates, turşuyu koyup ve üzerine bolca limon sıkılmış bir çiğ köfte dürümü, hele yanına da bir ayran açılmışsa gerçekten insanı iştahlandırıyor. Araştırmaya göre 10 üniversitenin yedisinin öğrencileri gece yarısından sonra en acılısından çiğ köfteyi mideye indiriyor. Siparişler göz önünde bulundurulduğunda çiğ köfte en çok kız yurtlarına giriyor. Çiğ köftenin yapımında kullanılan malzemeler çok tartışılsa da anlaşılan üniversiteliler acıdan vazgeçmiyor.
ANNE YEMEĞİNİ ÖZLEYEN YOK
Araştırmanın dikkat çektiği bir başka gerçek şu; üniversiteliler düzensiz ve sağlıksız besleniyor. Kahvaltıda yağlı ve ağır yiyeceklerle güne başlayan öğrencilerin bir günde aldığı kalori neredeyse 3 binden fazla. Ayrıca böyle beslenen öğrencilerde kilo sorunu, uyku düzensizliği ve dikkat eksikliği ortaya çıkabiliyor. Koç Üniversitesi'ndekilerin bol kalorili yemeleri onların bu sorunlarla daha fazla haşır neşir olduklarının bir göstergesi. Bunun yanında İstanbul Üniversitesi öğrencileri daha sağlıklı besleniyorlar. Gençlerin tercihlerinde ev yemekleri son sıralarda. Oysa herkes anne yemeği olsa da yesek diye dert yanmaz mıydı eskiden. Zaman işte her şey değişiyor...
ESKİDEN BİR ÇAYLA KAHVALTI YAPILIRDI
80'li yıllarda üniversite okuyanların anlattıklarına göre kahvaltıda alternatif çok azmış. Vakit varsa ya börek yoksa yolda yemek için aldıkları simitle idare ediyorlarmış. 90'lardaysa büfelere rağbet ediliyormuş. Ayrıca kahvaltısını sadece bir kahve ya da çayla yapanlar da varmış. Ailesiyle yaşayanlar bu konuda şanslı. O zaman da bu zaman da anneler çocukları için kahvaltıyı eksik etmiyor. Gerçi şimdi işler değişti, internet sağ olsun her çeşit yemeği sunuyor ve bir tıkla anında kapınıza getiriyor. İstediğiniz saatte istediğinizi yemeniz mümkün. sabah.com.tr