Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi'nin, tarafları oyalamak yerine görevini yapması ve bölgelere göre süt maliyetini belirleyip ilan etmesi gerektiğini belirtti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 25 Eylül 2012 tarihinde Ulusal Süt Konseyinde yapılan toplantıda bir araya gelen üretici ve sanayici temsilcilerinin, çiğ süt tavsiye fiyatının Ekim 2012-Mart 2013 tarihleri arasında 6 ay süreyle 90 kuruş olmasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin ise süt teşvik priminin artırılmasına karar verdiğini ifade etti.
Bu bağlamda Bakanlığın sözünde durduğunu fakat sanayicilerin verdikleri sözde durmadığını, büyük bir kısmının belirlenen bu fiyatın altında süt aldığını öne süren Bayraktar, "Üreticiler için çiğ sütün litre maliyetinin 117 kuruş olarak açıklandığını ancak sanayicilerin bir kısmının 6 aylık fiyattan devam kararı almak istemeleri, bir kısmının ise net 88 kuruş önermelerinin kabul edilebilir bir teklif olmadığını" kaydetti.
Ulusal Süt Kayıt Sistemi verilerine göre, sanayicilerin büyük bir kısmının, sütün litresini 75 kuruş ve altında fiyata aldıklarını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ulusal Süt Konseyinin, (kaliteye geçiştir, maliyet hesaplamadır) diye tarafları oyalamak yerine görevini yapması ve bölgelere göre süt maliyetini belirleyip ilan etmesi gerekir. Herkes üreticilerimizin, sütü nerelerde, kaça mal ettiğini görsün. Alın terini ucuza kapatmak isteyen sanayicilere sesleniyorum; karşınızda, milyon dolarlık yatırım yapan, dünyayla entegre olmuş, üretimin bütün aşamalarında dünyayı takip eden çiftçimiz var. Hükümetimize sesleniyorum; hayvancılık desteklerini yüzde 4,5'lerden aldınız yüzde 28'lere kadar çıkardınız. Üreticilerimize bu desteklerle birlikte yatırım imkanlarını artırmak için sıfır faizli krediler, hibe destekler verdiniz. Yerli ve yabancı birçok büyük ölçekli işletmenin kurulmasına imkan sağladınız. Bütün bunların yok olmasına göz mü yumacaksınız?"
Bayraktar, sanayicileri anlık değil, uzun vadeli düşünmeye davet ederek, 2008 yılında süt fiyatlarında yaşanan sorunun hayvancılık sektöründe ciddi bir sıkıntıya neden olduğunu, yükselen et fiyatlarını düşürmek, kesilen damızlık hayvanların yerlerine yenilerini koymak için 3 milyar dolara yakın bir döviz harcandığını hatırlatarak bunların yeniden yaşanmaması gerektiğine dikkati çekti.
Ulusal Süt Konseyi'ne 'oyalama' tepkisi
Ulusal Süt Konseyi'ne 'oyalama' tepkisi
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi'nin, tarafları oyalamak yerine görevini yapması ve bölgelere göre süt maliyetini belirleyip ilan etmesi gerektiğini belirtti.