Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Türkiye bal üretiminde dünya dördüncüsü

Gıda Ekonomisi

Türkiye 5,3 milyon koloni varlığı ile Çin’den sonra dünyada ikinci, 75 bin ton bal üretimi ile de 4. sırada yer alıyor.

Kaliteli bal üretimine katkı sağlamak için düzenlenen yılın ilk arıcılık kursu Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda başladı. Yılın ilk eğitim programının açılışında bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, 2013 yılında açılan 13 arı yetiştiriciliği kursunda 36’sı kadın olmak üzere 473 kursiyerin sertifika aldığını söyledi. 2014 yılının ilk arıcılık kursunun 8’i kadın olmak üzere 96 kursiyerle başladığını ifade eden Çelik, bu kursun ardından 13 Ocak 2014 tarihinde Güzelyalı Çiftçileri Kalkındırma Derneği toplantı salonunda, 6 Şubat 2014 tarihinde Hasanağa Belediye Kültür Merkezi'nde ve 24 Şubat 2014 tarihinde yine İl Müdürlüğü toplantı salonunda arıcılık kursu açmayı planladıklarını söyledi.
"BİLİNÇSİZ ARICILIK VERİMİ DÜŞÜRÜYOR"

Dünyada 50 milyon bal arısı kolonisi bulunduğunu kaydeden Çelik, "Dünyada yılda 1 milyon ton bal üretiliyor. Türkiye 5,3 milyon koloni varlığı ile Çin’den sonra dünyada ikinci, 75 bin ton bal üretimi ile de 4. sırada yer alıyor. Dünyada koloni başına bal verimi 20 kilo, Türkiye'de ise 16 kilo. Ülkemiz ballı bitkilerin çeşitliliği ve yoğunluğu yönünden hayli zengin olmasına rağmen, bal üretiminde verim düşük. Bunun sebebi ise bilinçsizce yapılan arıcılıktır. Ayrıca ilkel kovanlardan üreticilerin vazgeçmemesi verimi düşürüyor" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.