Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Türk ürünleri "gümrük" teftişinden geçti!

Gıda Ekonomisi

Gümrük Birliği’nin veteriner heyeti, Gümrük Birliği ülkelerine ihracat yapan hayvancılık işletmelerinde teftiş yaptı.

GIDAVİTRİNİ - Gümrük Birliği’nin veteriner heyeti, ürünlerini Gümrük Birliği ülkelerine ihraç etmek isteyen hayvancılık işletmelerinde teftiş yaptıkları Türkiye’den döndü.

Ziyaret sırasında Aynes Gıda, Pınar Süt ve Ünilever olmak üzere 3 süt üreticisi ile Ertuğ Balık Üretim Tesisi, Çamlı Yem Besicilik ve İlknak Su Ürünleri olmak üzere 3 balık işletmesi denetlendi.

Bu şirketler, büyük Türk üreticileri arasında yer alıyor. Rusya’nın Sesi radyosuna demeç veren Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi (Rosselhoznadzor) basın bürosu yöneticisi Aleksey Alekseenko şu aşamada teftişin başka amaçları olduğuna işaret etti:
“Şu anda söz konusu olan, ürünün hangi kentte, eyalette veya işletmede üretildiğine bakılmadan ürün sevkiyatını sağlayacak sistemin denenmesi. Yani sistemin kontrolden geçirilmesi. Mesele şu ki, piyasamıza giren her ürün partisine veteriner sertifikası eşlik eder. Sertifika, ürünün Rusya ve Gümrük Birliği taleplerine uyduğunu garanti eder. Yani bu, Türk veteriner hizmetinin resmi belgesi, garantisidir. Tam bu noktada, bu garantilerin ne kadar etkili olduğu sorulabilir. Ayrı ayrı işletmelere gelince bu, ikincil önemde bir sorudur.”

Denetimler, yalnız üreticilerle sınırlanmadı. İzmir İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı laboratuarlar de denetlendi.

Denetim sonuçlarına göre Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük Birliği denetçilerinin Türk hizmetlerini olumlu değerlendirdiğini açıkladı.

Öte yandan Rosselhoznadzor basın bürosu yöneticisi Aleksey Alekseenko, denetim sonuçlarını yorumlamak için henüz erken olduğunu söyledi:
“Denetim, ilk adımdı. İşletmelerin kontrolü sırasında uzmanlarımız, incelenmesi gereken belgeleri topladı. Şu anda denetim sonuçları konusunda genel bir açıklama yapılabilir. Elbette ki uzmanlarımızın gerek işletmeler, gerekse sistem ile ilgili eleştirileri var. Bence bu doğal bir şey, çünkü şu anda söz konusu Türkiye’nin bu ürünleri Rusya ve Gümrük Birliği ülkelerine ihraç etmeye hazırlanıyor olması.”

Oldukça büyük bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Aleksey Alekseenko, ne Türk işletmelerinin, ne de Türkiye veteriner hizmetlerinin, Avrupa Birliği ve Türk normlarından farklı olan Gümrük Birliği normları hakkında net bir anlayışa sahip olmadığını vurguladı. Çalışabilir bir sistemin oluşturulması gerektiğini söyleyen Rosselhoznadzor yetkilisi, Rusya ve Türkiye veteriner hizmetleri arasında, farklı bir alanda olsa da ortak çalışma deneyiminin olduğunu kaydetti:
“Belki hatırlarsınızı, bundan birkaç yıl önce, Rusya’ya bitkisel ürünlerin sevkiyatı ile ilgili ciddi anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Sorun şu ki, birçok partide yüksek oranda tarım ilaçlarına rastlıyorduk. Bu bağlamda Türk meslektaşlarımızla ciddi müzakereler yaptık. Sonuçta laboratuar denetim sistemi, gerçekten etkinliğini kanıtlayan ürünlerin kontrolü oluşturuldu. Böylece kanunlarımıza aykırı kalitesiz ürün sayısı gözle görülür derecede azaldı. Veteriner denetime tabi ürünlerin sevkiyatında da aynı yolu geçmemiz gerekeceğini düşünüyorum. Yani, sevkiyat güvenliğini sağlayacak sistem kurulacak, Rusya tarafı ise kendi kontrolünü yapacak.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.