Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarımsal ihracatta "şövalye" patlaması

Gıda Ekonomisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'den Fransa'ya yapılan ihracatın yıl sonu itibariyle 550 milyon doları geçmesinin beklendiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'den Fransa'ya yapılan ihracatın yıl sonu itibariyle 550 milyon doları geçmesinin beklendiğini açıklandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'den Fransa'ya ihraç edilen tarım ürünleri her yıl katlanarak artıyor.

Fransa'ya bu yıl Ocak-Ekim döneminde 404 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç eden Türkiye, içerisinde sanayide kullanılan hammaddelerin de bulunduğu 354 milyon dolarlık ithalat yaptı. Türkiye'nin Fransa'ya yaptığı ihracatın yıl sonu itibariyle 550 milyon doları geçmesi bekleniyor.

Türkiye Fransa'ya her yıl başta balık ve diğer deniz ürünleri olmak üzere, çay, süt, süt ürünleri ve yumurta, sebze-meyve, şeker ve şeker ürünleri ile bal, baharat, taze ve kuru üzüm, taze ve kurutulmuş kabuklu meyveler, mantar, konserve ve diğer gıda ürünleri satıyor.

Fransa'dan 2009 yılında 167 milyon dolarlık tarım ürünü ithalatı yapan Türkiye, aldığının iki katı (341 milyon dolarlık) ihracat gerçekleştirdi. 2010'da ise Fransa'dan 203 milyon dolarlık tarım ürünü alan Türkiye, 455 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Fransa'ya her yıl daha fazla tarımsal ürün satan Türkiye, 2011'de de bu konumunu koruyarak 442 milyon dolarlık tarımsal ürün ithalatına karşılık 504 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2012 yılını da önde kapatan Türkiye, Ocak-Ekim döneminde 404 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ederken, 354 milyon dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye'nin Fransa'dan aldığı tarım ürünleri arasında lastik sanayinde kullanılan ham kauçuk, odun ve kereste, kağıt hamuru, alkollü içkiler, sigara, işlenmemiş kösele, deri ve kürk, kahve, kakao, yağlı tohumlar, yem ürünleri, bazı tahıl ürünleri ile canlı sığır ve et yer alıyor.

Türkiye-Fransa 10. Dönem Tarım Yürütme Komitesi

Açıklamaya göre, Türkiye-Fransa 10. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı, Fransa'nın Başkenti Paris'te yapıldı.

Toplantıda konuşan Fransa Tarım, Gıda, Sanayi ve Ormancılık Bakanlığı Tarım, Gıda, Sanayi ve Arazi Genel Müdürü Eric Allain, G20 başkanlığı sırasında tarımda Türkiye ile Fransa arasında birçok ortak noktanın olduğunu fark ettiklerini belirterek, bu toplantının iki ülke ilişkileri açısından bir sembol olacağını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa programlarına aday olabilecek niteliğe sahip olduğunu ifade eden Allain, IPARD ve ERASMUS gibi desteklerden Türkiye'nin daha fazla faydalanması gerektiğini dile getirdi. Fransa'da tarım alanında yeniden yapılanma ve reform çalışması başlatıldığına işaret eden Allain, ''Bu çerçevede tarımda çevreci uygulamalara ve kırsal kalkınmaya ağırlık veriyoruz. Türkiye'nin de bu konularda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Türkiye'deki çevreci tarım politikalarını daha yakından tanımak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya Türkiye adına başkanlık eden Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çevreyi koruyucu uygulamalara sübvansiyon desteği sağladığına işaret ederek, ''Bakanlığımız organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını destekliyor. Pestisit kalıntısını azaltmak için zirai ilaç kullanımına reçete zorunluluğu getirdik. Çiftçi eğitimi ve danışmanlık için 7 bin 500 personel görevlendirildi. Türkiye'de tarıma ve tarımsal Ar-Ge'ye verilen bütçe artırılmıştır'' bilgilerini verdi.

Fransa Tarım Bakanlığı tarafından 1883 yılından bu yana verilen 'Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı (Chevalier dans I'Ordre du Merite Agricole), bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e verilmişti.

Bakan Eker'in, 2011 yılında düzenlenen G20 Bakanlar Toplantısı'nda önemli kararların alınmasında oynadığı etkin rol nedeniyle Şövalye Liyakat Nişanı'na layık görüldüğü açıklanmıştı.
Tarım alanında emeği geçenlerin çabalarını artırmak ve bu yöndeki çalışmaları ödüllendirmek amacıyla 129 yıldır uygulanan Şövalye Liyakat Nişanı, üretime katkı sunanlara veriliyor.
Ekonomi çevreleri, Şövalye Liyakat Nişanı'nın yaşanan ihracat patlamasına etki edip etmediğini merak ediyor.
haber7.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.