Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarım politikasına "kılıç" çekti!

Gıda Ekonomisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tarım politikalarına yaylım ateşi. Trakya'da konuşan CHP Lideri, Türkiye'nin kayıplarını sıraladı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Her şeye zam yapacaksın, çiftçiye gelince 'bir dakika' diyeceksin. Hangi gerekçeyle üreticiye düşük fiyat veriyorsun, hangi ekonomik kurama göre düşük fiyat veriyorsun" dedi.
Kılıçdaroğlu, partisince Lüleburgaz ilçesi Kongre Meydanı'nda düzenlenen "Tarıma ve Çiftçiye Destek Mitingi"nde, kendisinden önce çiftçiler adına konuşan Babaeski ilçesine bağlı Taşağıl köyü muhtarı Muzaffer Çevik'e teşekkür etti, "Önce halka söz verdik, derdini anlattı, şimdi de derdinizi ben anlatacağım" diyerek partililerini selamladı.

Trakya'nın tarımsal üretim noktasında çok bereketli topraklara sahip olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, buna rağmen çiftçinin toprağa küstürülmeye çalışıldığını söyledi.

Ayçiçeği'ne geçen yıl verilen taban fiyattan daha düşük bir fiyat verildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Ayçiçeğine geçen yılın altında fiyat verdiler. Şimdi ben buradan sesleniyorum Recep Tayyip Erdoğan’a; sen gübreye, mazota, ilaca, suya zam yaptın, üreticiye diyorsun ki 'Fiyatı geçen senenin altında veriyorum', bu kabul edilemez. Her şeye zam yapacaksın, çiftçiye gelince 'bir dakika' diyeceksin. Hangi gerekçeyle üreticiye düşük fiyat veriyorsun, hangi ekonomik kurama göre düşük fiyat veriyorsun. 'Çiftçi ekmesin ben bunu ithal edeceğim' diyor."

Kılıçdaroğlu, yurt dışından ithal edilen tarım ürünlerinin miktarının AK Parti iktidarı döneminde arttığını ileri sürerek, "Yurt dışından ithal ederken milyar dolarları ödüyorsunuz ama kendi çiftçimizi görüyorsunuz, yeterli destek vermiyorsunuz, kendi çiftçimizi tarlaya, ürüne mahkum ediyorsunuz. Başka ülkelerin çiftçilerine dünyaları ödüyorsunuz, bunun hesabını TBMM’de sormak benim ve partimin görevidir" diye konuştu.

Çeltik üreticisinin de küstürüldüğünü öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Trakya’nın bereketine bakın ki gündöndünün (ayçiçeği) yüzde 60'ını, çeltiğin de yüzde 55’ini üretiyor. Çeltiğe verilen fiyat 2009'da 1.5 liraydı. 2010, 2011, 2012'de 1 liranın altına düştü. 2013 hasadı başladı, fiyat 1 lira 30 kuruş civarında. Maliyet ne? 1.5 lira civarında. 'Üretmeyin' diyor, 'Dışarıdan GDO’lu pirinç getireceğim, onu vatandaşa yedireceğim' diyor. 'Siz üretmeyin, siz oturun' diyor, buna izin vermeyeceğiz. Bizim topraklarımız bereketli, bizim insanımız çalışkan, bu duruma izin vermemenin tek bir yolu var, sandığa gideceğiz, AKP’yi sandığa gömeceğiz. Bu işin yolu budur."

"Hayvan sayısı düştü, saman ithal eder olduk"

Kılıçdaroğlu, çiftçinin günden güne üretimden kaçtığını, emeğini alamadığı için tarımsal üretimden uzaklaştığını savundu.

Buğdayın ana vatanının Anadolu olduğunu, tüm dünyaya buğday tohumunun Anadolu’dan dağıldığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"AKP döneminde 2002-2013 yılları arasında 24 milyon ton buğday ithal edildi, 7 milyar dolar para verildi. Şimdi vicdanınıza sesleniyorum; 7 milyar doları Türk köylüsüne verseydi, çalışkan köylü tüm dünyayı buğday ambarı yapmaz mıydı ama vermediler, 'üretmesin köylü, mahkum olsun köylü, ben de onların iradesini satın alayım' diyor. Bunun mücadelesini yapacağız.

10 yıl önce 93 milyon hektar buğday biçiliyordu, şimdi 75 milyon hektara düştü. Köylü artık buğday ekmiyor, çünkü zarar ediyor. Köylü topraktan daha da uzaklaşacak. 10 yıl önce çiftçi 3.5 kilo buğday sattığında 1 litre mazot alıyordu. Şimdi 9 kilo buğday satıp 1 litre mazot alabiliyor. Köylünün içindeki durumu vicdanınıza bırakıyorum. 'Mazotu köylüye vergisiz verin' dediğimizde ayağa kalkıp, itiraz ettiler. 'Yata, gemiciğe vergisiz mazot veriyorsun' dedik. Onlar üretim mi yapıyor, hayır… Bu halkın yöntemi değil, harami yöntemidir, haramilerin iktidarını yıkmak da bizim görevimizdir."

Saman ithalatının toprağı bereketli bir ülke için açıklanamayacağını savunan Kılıçdaroğlu, "Bundan iki yıl önce sizlere 'Gün gelecek saman ithal edeceğiz' diye bir konuşma yapsaydım, 'Ya el insaf, bu genel başkan ne diyor, saman da ithal edilir mi?' derdiniz ama bugün Cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP döneminde saman ithal edildi. Ovalarımıza, sularımıza, çalışkan insanımıza, güzel iklimimize, güneşimize ne oldu da bu Türkiye saman ithal etti. Ne oldu? Önce 'kuraklık oldu' dediler. Yahu 90 yıldır ilk kez 2012'de mi kuraklık gördü bu ülke" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye nüfusunun son 30 yılda arttığını ancak besici sayısının artmadığını ifade ederek şunları kaydetti:
"10 yıl önce 50 milyon baş koyun vardı, şimdi 25 milyona düştü, 2 koyundan biri Recep Bey'in cebine girdi. 10 yıl önce 19 milyon keçi vardı, 6 milyona düştü. 'Keçi beslemeyin ormanı yer' diyorlar. Ormanı yiyen karabattı keçiler, 3. Boğaz köprüsüne bakın.

Manda sayısı 1 milyondan, 80 bine düştü. O zaman bu saman ne oldu böyle, hayvan sayısı azaldı, kuraklık da yok. Ne oldu peki? Köylüyü topraktan kopardılar. Ekonomik, bağımsızlığını elde edemeyen bir ülke başkalarının kölesi olma durumunda kalır. İşte bu yüzden çiftçinin hakkı teslim edilmeli diyoruz. Onun için çiftçinin alın teri değerlenmeli diyoruz. Eğer bunu yaparsak başarıya ulaşırız."

Kılıçdaroğlu, tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıları, süt ve et üreticilerinin de yaşadığını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.