Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Sucukta "karmin" kullanımı sona eriyor

Gıda Ekonomisi

1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri Yönetmeliği ile et ve et ürünleri katkı maddelerinden arındırıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri Yönetmeliği ile et ve et ürünleri katkı maddelerinden arındırıldı. Yönetmelikle bu ürünlerde kullanılan tatlandırıcı ve renk verici maddelerin kullanımı yasaklandı.
1 Temmuz’da yayınlanan ‘ekmek tebliğ’ ile beraber yürülüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri Yönetmeliği ile et ve et ürünlerinde de düzenlemeye gidildi. 1 Temmuz 2014 yılına kadar üreticilerin uyum göstermek zorunda olduğu yönetmelik ile et ve et ürünlerinde kullanılan bir çok katkı maddesi yasaklandı. Söz konusu ürünlerde kullanılan ve ürünlere ‘tat’ veren tatlandırıcı maddeler yasaklanırken, etin rengine kırmızılık veren ‘Karmin’ adlı maddenin kullanımıda sonlandırıldı.

TATLANDIRICI YASAĞI
Yönetmelikle et ve et ürünleri bir çok katkı maddesinden arındırılırken, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, köfte ve döner grubunda MSG ve Ribonükleotitler yasaklandı. Yasaklanan katkı malzemelerinin insanın ağzındaki alıcıları uyararak ürünün daha lezzetli ve aromatik algılanmasını sağladığını ifade eden ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, bu maddelerin tüketiciyi yanılttığını söyledi. Bakanlığın yayınladığı yönetmelikle tüketicilerin iştahlarını arttıran ve ileride sağlık problemleri yaşanmasına sebep olacak katkı malzemelerinin yasaklandığını söyleyen Bılıkçı, üretici firmaların 1 Temmuz 2014’e kadar değişikliklere uyum süresi olduğunu dile getirdi.

MSG maddesinin yasaklanması ile hileye yol açabilecek uygulamaların önüne geçilebileceğini söyleyen Bılıkçı, “Et aroması katılarak tavuk etleri bile kırmızı et tadında satılıyordu. 5 Mart’ta yürürlüğe giren ve et ürünlerinde tür karışımını engelleyen Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği’de tamamlanmış oluyor. Karışımın engellenmesinden sonra tat düzenlemesi de getirilerek tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilecek” ifadelerini kullandı.

KENDİ RENGİNDE OLACAK
Pastırma çemeninin haricinde söz konusu et grubunda renk maddelerinin de tamamen yasaklandığını belirten Bılıkçı, piyasada şu anda yer alan parlak kırmızı renkli sucuklar yerine daha kahve rengine yakın açık renkli sucukların raflarda yerini alacağını söyledi. Karmin adlı boya maddesinin ürünlere kırmızı bir renk verdiğini dile getiren Bılıkçı, “Tavuk etinden üretilmiş sucuklar bile kıpkırmızı dana eti görüntüsüne sahip oluyordu. Artık bütün et ürünleri kendi renginde olacak” diye konuştu. Daha çok otel ve restoranlarda kullanılan bu tip ürünlerde tüketicilerin yanıltıldığını anlatan Bılıkçı, yeni düzenleme ile merdiven altı üretim yapan üreticilerin önünün kapandığını belirtti. Düzenleme ile üreticilerin maliyetinin de düşeceğini söyleyen Bılıkçı, Karmin maddesinin kilosunun 200 dolar olduğunu kaydetti.

Köfte ve döner parlak olmayacak

Fermente sucuk ve pastırmada nitrat maddesinin kullanımının da önüne geçildiğinin altını çizen Mustafa Bılıkçı, “Bu ürünlerde nitrat ve nitrit adlı malzemeler kullanıyordu. Nitrat ürünün stabil kalmasını sağlıyordu. Bu maddenin insan vücudunda sindirilmesi çok zordu. Bu maddenin yasaklanmasıyla artık sadece nitrit kullanılacak ve sindirim kolaylaşacak” diye konuştu. Köfte ve döner gibi ürünlerde de nitrit kullanımının yasaklandığını ifade eden Bılıkçı, “Üretim esnasında bu ürünler pişirilmediği için tüketiciye zararı vardı. Nitrit aynı zamanda kullanıldığı ürünlere parlaklık veriyor. Rengi korumak için de kullanılıyor” dedi.
hurriyet.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.