Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Sucuk ve pastırmada yüzde 10 düşüş!

Gıda Ekonomisi

Sucuk ve pastırmada Kayseri ürünlerinin 2013'deki satışları geçen yıla göre yüzde 10'dan fazla düştü.

Kayseri'de 2013 yılında 20 bin ton sucuk ve 6 bin ton pastırma üretildi. Türkiye'nin sucuk ve pastırma merkezi olarak bilinen ve ülkenin sucuk ihtiyacının yüzde 25'inin pastırma ihtiyacının ise yüzde 80'inin karşılandığı Kayseri'de üretilen sucuk ve pastırmalar, Türkiye ve gurbetçiler vasıtasıyla Avrupa ülkelerinde tüketildi.
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin ton sucuk, 8 bin ton pastırma üretildiğini ve özellikle pastırmanın büyük bir kısmının Kayserili firmalar tarafından üretildiğini vurguladı.

Sırt pastırmanın fiyatı 65 lira
Kayseri'de Karpuzatan bölgesindeki üretim tesislerinde hijyenik ortamlarda üretilen pastırma ve sucuğun ülke içinde ve Avrupa ülkelerinde tüketildiğini belirten Ünlü, şunları kaydetti:
"Et fiyatlarının artması nedeniyle pastırma ve sucuk satışlarında önceki yıllara oranla yüzde 10'dan fazla düşüş yaşandı. 2012'de 25 tona yakın sucuk, 7 tona yakın da pastırma satmamıza rağmen 2013'de 20 ton sucuk, 6 ton da pastırma sattık. Ete gelen zamma rağmen pastırma ve sucuğa çok fazla zam yapmamaya çalıştık. Geçen yıla göre fiyatlarımızı yüzde 5 oranında artırabildik. Şu anda takım pastırmanın toptan kilogram fiyatı 40, perakende satış fiyatı ise 50 lira. En iyi pastırma olarak bilinen sırt pastırmanın ise toptan satışı 50, perakende satış fiyatı 65 lira. Sucuğun fiyatı da toptan 22-25, perakende 30-35 lira arasında."

Karışık sucuğun yasaklanması da satışları düşürdü

Bu yıl özellikle karışım etlerden yapılan sucuğun yasaklanmasıyla ucuz sucuğun kalmadığını ve bu durumun da satışların düşmesinde etkili olduğunu dile getiren Ünlü, "Maddi durumu iyi olmayan birçok kişi ucuz olması nedeniyle karışım sucuğunu tercih ediyordu. Yaklaşık 2-3 bin ton karışım sucuğu satılıyordu. Yasaklanınca insanlar dana etinden yapılan sucuğu alamaz oldu" şeklinde konuştu.

Kayseri'de üretilen 6 ton pastırmanın yaklaşık 3 tonunun gurbetçilerin yoğun olarak geldiği Temmuz-Ağustos aylarında satıldığını ifade eden Ünlü, yaşadıkları ülkelerden memleketlerine gelen gurbetçilerin hem Türkiye'de kaldığı süre içinde hem de Türkiye'den ayrılırken pastırma, sucuk aldıklarını vurguladı.

Esnafın bu dönemde "bayram" yaptığını kaydeden Ünlü, geriye kalan 3 tonluk satışın ise yılın 10 ayına yayıldığını vurguladı.

Ünlü, sucuğun pastırmaya göre daha kolay yapılabilmesi nedeniyle Türkiye'nin hemen her yerinde sucuk üretildiğini ancak lezzet ve kalite olarak Kayseri ürünlerini yerini tutmadığını savundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.