Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen ve 30 ülkeden 500'e yakın kadın buluşçunun katıldığı fuarda Türkiye, Hayata Geçirilebilen Gıda Ambalajları" kategorisinde dünya üçüncülüğüne seçilerek bronz madalya kazandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan'ın demlik poşete pratiklik kazandıran "Sıkılabilen Poşet Çay" buluşu, İzmire ödül getirdi.
Prof. Dr. Turhan, "Gıda Ambalajı Tasarımı" dersinde öğrencileriyle sohbet ederken kendisinin de yaşadığı bu problemin gündeme geldiğini söyledi. Onursal Bozan isimli öğrencisiyle bu sorunu çözebilecek bir tasarımla; çay poşeti dikine saran sıkıştırma iplerini, poşetin üstüne yerleştirilen çubuk borunun içinden geçirerek tek noktada birleştirdiklerini ifade etti. Böylelikle sıcak suya giren poşetin demini verdikten sonra bardaktan çıkarılabildiğini anlattı.
Turhan, çubuk borunun kaşık olarak kullanılabileceği gibi içindeki hazneye şeker de konulabileceğini belirterek, şeker, kaşık ve çayın bir arada olduğu bu poşet sisteminin özellikle yolculuklarda çay içmeyi pratikleştireceğini kaydetti.
Prof. Dr. Nazan Turhan, "sıkılabilen poşet çay" patent başvurusunda Türk Patent Enstitüsü'nden Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı için bir davet aldıklarını belirtti.
Çay ve kahve için ölçekli kutu da icat ettiklerini söyleyen Turhan, bu ambalajın pirinç gibi ürünlerde de kullanılabileceğini kaydetti.
Şeker, kaşık ve çay birarada
Şeker, kaşık ve çay birarada
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türkiye, Hayata Geçirilebilen Gıda Ambalajları" kategorisinde dünya üçüncülüğüne seçilerek bronz madalya kazandı.