Geçen yıl miktarda yüzde 11, döviz girdisinde ise yüzde 8 oranında artarak 2 milyar 350 milyon dolar olan Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatı, 2014 yılına da hızlı bir artışla başladı.
Ocak- şubat ayında 420 milyon 539 bin dolar olan yaş meyve sebze ihracatının yıl sonunda 2 milyar 600 milyon dolar olması bekleniyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği 151,7 milyar dolarlık ihracatının yüzde 1,6'lık kısmını yaş meyve sebze oluşturuyor. Yaş meyve ürün grubunda geçen yıl en fazla 930 milyon 942 bin dolarla narenciye ihracatı yapıldı. Narenciyeyi, 187 milyon 962 bin dolarla yaş üzüm takip etti. Yaş meyve ihracatında bu iki ürünü sırayla 155 milyon 443 bin dolarla kiraz-vişne ve 111 milyon 758 bin dolarla nar izledi.
Sebze grubunda ise domates geçen yıl da en fazla ihraç edilen ürün oldu. Türkiye geçen yıl 392 milyon 669 bin dolarlık domates ihraç etti. Domatesi 82 milyon 487 bin dolarla biber, 64 bin 386 dolarla hıyar-kornişon izlerken, geçtiğimiz aralık-ocak aylarının zam şampiyonu patatesin ihracatı 44 milyon 752 bin dolar oldu.
Yaş meyve sebze ihracatı bu yılın ilk iki ayında da artışını sürdürdü. Geçen yıl ocak-şubat aylarında 404 milyon 503 bin dolar olan yaş meyve sebze ihracatı, bu yılın aynı ayında 420 milyon 539 bin dolara çıktı. Yılın ilk iki ayında en çok 83 milyon 16 bin dolarla taze ve soğutulmuş domates ihracatı yapıldı.
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, ihracattaki artışın süreceğini söyledi. Yaş meyve sebze sektörü sorunlarına rağmen hızlı gelişen bir yapıda olduğunu belirten Satıcı, sorunların çözümü halinde ihracat artışının çift haneli rakamlara ulaşacağını dile getirdi.
Türkiye ihracatında genel olarak bir artış trendinin olduğuna dikkati çeken Satıcı, genel tablo içerisinde yaş meyve sebze sektörünün özel ve önemli bir yerinin bulunduğunu kaydetti. Yaş meyve sebze ihracatının oluşturduğu katma değerin çok yüksek olmasının yanı sıra istihdama etkisinin de büyük olduğunu vurgulayan Satıcı, "Sektör ihracatı 2013 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 artarak 2 milyar 352 milyon dolara ulaştı. Yaşanan onca sıkıntıya rağmen ulaşılan bu ihracat rakamı önemli bir başarıyı işaret ediyor. 2014 yılında ise artış ivmesinin hızlanacağını ve 2 milyar 600 milyon dolar seviyesine ulaşılacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Ukrayna'daki Durumun Netleşmesi Bekleniyor
Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Satıcı, pazar kaybından endişe ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Ukrayna sektörümüz için en önemli pazarlardan birisi konumunda. 2014 yılının ilk iki ayında da en önemli 3. pazarımız görünümünde olan Ukrayna'ya ihracatımız değer bazında ocak ayında yüzde 27, şubat ayında ise yüzde 9 gerileme gösterdi. Bölgede sıkıntıların devam etmesi ya da artması elbette ki ülkemizden ihracatı da negatif yönde etkileyecektir. Bizler, sorunların en kısa zamanda çözülmesiyle huzur ve istikrar ortamının yeniden tesis edilmesini umuyoruz."