Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

RTB Başkanı'ndan kaçak çay çıkışı

Gıda Ekonomisi

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, çay kaçakçılığının büyük bölümünün Doğu Karadeniz bölgesi dışında gerçekleştiğini ileri sürdü.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, çay kaçakçılığının büyük bölümünün Doğu Karadeniz bölgesi dışında gerçekleştiğini ileri sürdü. Erdoğan, "Çay yetiştirilmeyen Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri ile Konya, Bursa ve Yalova'da 116 çay paketleme tesisi ne iş yapar?" diye sordu.
RTB Başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olduğunu açıklayan Erdoğan, birlik ve beraberlik içerisinde 2023 vizyonuna paralel olarak yeni hedeflerle doğru çalışmaya devam edeceklerini anlattı. Türk çay sektörü için 2023 yılında 50 bin ton çay ihraç ile 500 milyon dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, daha sonra da çay kaçakçılığı konusuna değindi. Kamuoyunda, 'Kaçak çay Rize'de aransın' yönünde söylemler olduğunu ifade eden Mehmet Erdoğan, çay kaçakçılığının yüzde 96'sının Rize ve Karadeniz dışında gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:
"Çay yetiştirilmeyen Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri ile Konya, Bursa ve Yalova'da 116 çay paketleme tesisi ne iş yapar? Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin onayı olmadan çay paketleme ürün sertifikası alınabiliyorsa bunun sorumlusu kimlerdir? Bu oradaki insanların işi midir yoksa, Rizeli mi orada bu işi yapıyor? Bunlar araştırıldı. Bu işler büyük çapta oralarda dönüyor. Arada bir, iki kaçak çay yüklü kamyon yem olarak bu bölgeye gönderiliyor, ardından da ihbarı yapılıyor. Biz bununla debelleşirken malın büyük bir kısmı o taraftan gidiyor. 'Kaçak çay Rize'de aransın' söylemlerini kınıyorum. Verisi, belgesi olmadan yapılan konuşmalar çaya ve sektörün geneline büyük zarar veriyor."

'RİZE'DEKİ ÇATLAK SESLER NEDENİYLE 3 YILDA 600 MİLYON TL KAYIP VAR'

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çayla ilgili mücadeleye Rize'deki sivil toplum örgütlerinin de katılımının önemine değindi. Erdoğan, "Doğu illerinde yol kenarlarında istiflenmiş satış için bekleyen çaylar var. Orada kimseye, 'Bu işi niye yapıyorsunuz?' diyemiyorsunuz. Biz burada ne kadar güçlü durursak o insanlar orada o kadar rahatsız olur. Rize, çay olmazsa kamu kurumlarında çalışan 30 bin kişinin dışında kimsenin yaşayamayacağı bir kent haline gelir. Çayın her kaybettiği değer bölgedeki esnafa, tüccara yansır. Bu nedenle çaya sahip çıkmamız lazım. 2010 yılında çay kanunu çıksaydı geçen 3 yılda Rize'ye 600 milyon TL daha ek para girmiş olacaktı. Bunu başaramamamızın nedeni çatlak seslerin çıkması oldu. Rize Ziraat Odası, Çaykur ve siyasiler farklı farklı şeyler söyledi. Rize İl Özel İdare bütçesi yıllık 60 milyon TL. Tek bir sesle kanunu çıkartabilseydik 3 yılda kaybımız olan 600 milyon TL ile düşünün neler yapılabilirdi?" diyerek açıklamasını noktaladı.
haberler.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.