Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Pazarda açıkta baharata yasak!

Gıda Ekonomisi

Yeni düzenleme ile birlikte ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baharat tebliğinde değişikliğe gitti. Yeni düzenleme ile birlikte ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getirildi. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler gerekli hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecek. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulamayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği' yürürlüğe girdi. Baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirleyen tebliğ, öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsıyor.
BAHARAT KARIŞIMLARINA DOLGU MADDELERİ KATILAMAYACAK
Baharat kendine özgü tat, koku ve renkte olacak. Yabancı tat ve koku almış olmayacak ve bozuk tane içermeyecek. Baharatın içerisinde canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmayacak. Öğütülmüş baharat, en az yüzde 90'ı baharata özgü göz açıklığı belirlenmiş olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilmiş olmak zorunda. Baharata ve baharat karışımlarına ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılmayacak.
Acı ve tatlı öğütülmüş kırmızıbiberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde1'i geçemeyecek. Pul kırmızıbiberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 6'yı, tuz miktarı yüzde 7'yi, tohum ve tohum parçaları kütlece yüzde 40'ı kuru madde üzerinden toplam yağ miktarı yüzde18'i geçmeyecek. Pul kırmızıbiberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece yüzde1'i geçemeyecek.
Doğal yollarla yapılan kurutmalarda bitkiler, toprak ile doğrudan temas halinde olmamalı. Yerden yüksek platformlarda veya uygun bir materyalden yapılmış döşemelerin üzerinde kurutulacak.Öğütülmüş çörekotu, yalnızca vakumlu ambalajlarda satışa sunulacak. Üretim tarihi olarak öğütülmüş baharatta ürünün hasat yılı ve paketleme tarihi, diğerlerinde ürünün hasat yılı esas alınacak.tebliğe aykırı davrananlar hakkında idari para cazası kesilecek.
Gıda işletmecileri bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bu tebliğ hükümlerine uymak zorunda. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar sadece uygun malzemeden yapılmış kaplarda ve ortam koşullarından gelebilecek bulaşmalara engel olacak şekilde, kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde sergilenecek. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecek.Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulamayacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar, uygun bir malzemeye sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.
TEBLİĞ 53 BAHARAT İÇİN UYGULANACAK
Tebliğ'de geçen baharatlar şunlar; "Ada çayı, Anason, Ardıç, Aspir çiçeği, Beyazbiber-Akbiber, Biberiye-kuşdili, Cedvar, Çam fıstığı, Çemenotu-buyotu, Çörekotu, Çörtükotu, Defne yaprağı, Dereotu, Fesleğen, Frenk kimyonu, Hardal, Haşhaş, Havlıcan,Hindistan cevizi, Hintcevizi-Besbase, İsot, Kakule, Karabiber, Karanfil, Kebabiye, Kekik, Kırmızıbiber, Kırmızı karabiber, Kimyon, Kişniş,Kuşüzümü, Mahlep, Maydanoz, Melisa-oğulotu, Mercanköşk, Meyankökü, Nane, Pul kırmızıbiber, Reyhan, Rezene, Safran, Salep, Sarımsak, Sater, Soğan, Sumak, Susam, Tarçın, Tarhun, Vanilya, Yenibahar, Zencefil,Zerdeçal." 
milliyet.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.