Rizenin Fındıklı ilçesinde sertifikalı organik bal üreten arıcılar, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları dolayısıyla balda yüksek verim bekliyor.
Fındıklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Şanal, ilçede üç üreticinin 350 organik arı kovanıyla sertifikalı organik bal ürettiğini, 3 arıcının ise sertifikalı organik bal üretimine geçiş sürecinde olduğunu belirtti.
Balda organik üretimin son derece önemli olduğunu vurgulayan Şanal, organik üretimin yaygınlaşması için arıcılara gerekli desteği verdiklerini kaydetti.
İlçede 5 binin üzerinde konvansiyonel kovan bulunduğunu dile getiren Şanal, bunların içinde kaliteli bal üretip sertifikası olmayan arıcılar olduğunu, özellikle kara kovan şeklinde üretilen balın da organik olduğunu ancak sertifikası olmadığını hatırlattı.
Şanal, bu aylarda güneşli gün sayısının fazla olmasından dolayı organik balda yüksek rekolte beklediklerini de söyledi.
Yaylacılar köyü Çamsu mevkisinde 65 kovanla sertifikalı organik bal üretimi yaptığını anlatan üretici Yüksel İncegümüş, organik üretimde arıların, doğada ne bulduysa onunla beslendiğini söyledi. Konvansiyonel üretimde arılara kek, şeker şurubu, glikoz verildiğini kaydeden İncegümüş, bunun balın kalitesini düşürdüğünü vurguladı.
Sertifikalı organik bal üreticisi Ahmet Bakoğlu ise, organik havza ilan edilen Hemşin Vadisi'nde üretim yaptığını ifade etti. Bu yıl arıların ilkbahara güçlü girdiğini kaydeden Bakoğlu, Kaçkar Dağları eteklerinde üretilen organik sertifikalı balın pazarlamasında sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.
Organik balda yüksek rekolte bekleniyor
Organik balda yüksek rekolte bekleniyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Rizenin Fındıklı ilçesinde sertifikalı organik bal üreten arıcılar, son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle balda yüksek verim bekliyor.