İlçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan Yüksel İncegümüş, yaptığı açıklamada, Çamsu mevkisinde sertifikalı olarak 6 yıldan beri organik bal üretimi yaptığını söyledi.
Organik bal üretimini 60 kovanla gerçekleştirdiğini anlatan İncegümüş, ''Bin, bin 200 metre rakımda arıcılık yapıyorum. Bu yıl hava sıcaklıkları geç arttı. Dolayısıyla yağmurlu ve soğuk gün sayısı çok oldu. Yaz ayı neredeyse temmuz ayının ortalarında başladı. Aşağılarda hava kapalıyken, yüksek kesimlerde sis ve yağmur oluyor. Bu hava şartlarında da arı çalışamıyor. Dolayısıyla bal hasadında düşük rekolte oldu. Bal hasadı bu sene çok az'' dedi.
Bal üretiminin mayıs ayı sonunda başlaması gerekirken bu yıl temmuz ayında başladığını ifade eden İncegümüş, ''Normal bir sezonda, arılar üretim alanımızda bulunan 40-50 çeşit çiçekten polen toplayarak bal üretimi yapıyor. Ama bu yıl arılarımız hava şartlarının etkisi ile bölgedeki çiçeklerin tamamından iyi şekilde faydalanamadı. Kimi çiçekler havaların soğuk ve yağmurlu gitmesi nedeniyle bal özü bile vermedi. Arılar, güneşli havalarda yaptığı balın bir bölümünü de yağmurlu ve sisli havalarda da kendi yedi'' diye konuştu.
İncegümüş, Rize ili sınırları içinde sertifikalı organik bal üretimi yapan 3 kişi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Organik üretimin normal bal üretiminden daha fazla riski vardır. Hiç kimyasal katkı ve ilaç kullanmıyoruz. Sertifikasız olarak organik kara kovan arıcılığı yapanlar da var. Tabii bunların bizim gibi sertifikaları yok. Biz her yıl sertifika kuruluşu tarafından denetleniyoruz.
Ayrıca balımız da analiz ediliyor. Ürettiğimiz organik balı 200 liradan satışı sunduk. Sertifikalı organik bal olduğu için satışı kolaylıkla yapıyoruz. Organik ürün alan şirketler, balı bizden toptan alıyor. Ayrıca yakın çevremize ve yurt dışına perakende olarak satıyoruz.''
Organik balda düşük rekolte şoku!
Organik balda düşük rekolte şoku!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Rize'nin Fındıklı ilçesinde sertifikalı olarak yapılan organik bal üretiminde, bu yıl hava sıcaklıklarının geç artması ve yağışlı günlerin fazla olması nedeniyle düşük rekolte gerçekleşti. Üretilen organik balın kilosu 200 liradan satışa sunuluyor.