Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs ve ESSEDRA Proje Koordinatörü Burcu Gezeroğlu, ESSEDRA projesinin Türkiye ayağının içeriğini, hedeflerini ve işleyişini YESAMda düzenledikleri bir basın toplantısında anlattılar. ESSEDRA, Slow Food liderliğinde Balkan ülkelerinde gıda ve kırsal kalkınma alanlarında faal olan STKlar ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir sürdürülebilir sosyo-ekonomik kırsal kalkınma projesi. Dünya genelinde yok olmaya yüz tutmuş nadir gıdaların envanterinin çıkarılacağı bu mühim projenin Türkiyedeki faaliyetlerini Mutfak Dostları Derneği yürütüyor.
Birkaç nesil sonra yok olma tehlikesi altındaki ürünlere dikkat çekmek, bu ürünleri destekleyerek korunmasına ve yeniden üretilmesine imkan tanımak amacıyla başlatılmış olan Nuhun Ambarı projesinde şu ana kadar 74 ülkeden 1100den fazla ürün dahil edildi. Mutfak Dostları Derneğinin Aralık 2016ya kadar sürdüreceği çalışmalarda Türkiyenin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan, yok olma tehlikesi altında olan en az 100 gıda ürününün Nuhun Ambarı kataloğuna dahil edilerek kırsal alanların çevresel ve sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir şekilde kalkınması hedefleniyor. İsteyen herkes Mutfak Dostları ile Slow Foodun web sayfasından kriterlere uyan ürünlerin proje kapsamına alınmasını önerebilecek.
iha.com.tr
Mutfak Dostları'ndan 'Nuh Ambarı' projesi
Mutfak Dostları'ndan 'Nuh Ambarı' projesi
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Birkaç nesil sonra yok olma tehlikesi altındaki ürünleri muhafaza altına almak amacıyla kaybolmakta olan yerel ürünlerin envanteri çıkarılıyor...