Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna üretiminde önemli bir aktör olduğuna ancak tüketimde geri kaldığına işaret ederek, "Dünyada makarna üretimi 14 milyon tonlara vardı. İtalya'dan sonra en çok makarna üreten ülkeler ABD, Brezilya, Rusya ve Türkiye'dir. Seneden seneye birey başı makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezüella'da 12,3, Tunus'ta 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'te 9, ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen birey başına yenen makarna miktarı 5,5-6,5 kg civarındadır." dedi.
Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna ihracatı ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu:
"Makarna ürünleri ihracatımızda yer yer görülen dalgalanmalara rağmen önemli artışlar kaydedildi. 2009 bunalımının ardından değer olarak gerileyen ihracatımız, 2010'da toplam 297 bin ton ve 186 milyon doları bulmuştur. 2009'a göre miktar olarak yüzde 39,3 oranında artış, değer olarak da yüzde 24,4'lük bir artış elde etmiştir. 2012'de 506 bin 196 ton makarna ihracatı karşılığında 358 milyon 287 bin dolar gelir temin edilmiştir. 2013'te de makarna üretimi ve ihracatında bu artışın devam edeceği tahmin edilmektedir. Türkiye'nin 2012 verilerine göre en fazla ihracat yaptığı ülkeler Angola (48 milyon 437 bin dolar), Benin (26 milyon 44 bin dolar), Irak (22 milyon 263 bin dolar), Togo (20 milyon 580 bin dolar) Japonya (20 milyon 351 bin dolar) Nijer (16 milyon 628 bin dolar), Bae (12 milyon 258 bin dolar) dir."
İHRACATÇIDAN KOTA ŞİKAYETİ
Tiryakioğlu, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan kotaların Türkiye'nin ihracatına darbe vurduğundan dert yandı. Sorunun atılan adımlara rağmen aşılamadığından yakındı.Tiryakioğlu, MBTG olarak makarna ihracatını artırma adına Asya ve Arap ülkelerinde faaliyetlerde bulunduklarını aktardı.
Makarna pişirmeyi bilmiyoruz muyuz?
Makarna pişirmeyi bilmiyoruz muyuz?
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Makarna üretiminde önemli bir aktör olan Türkiye, tüketimde ise aynı başarıyı yakalayamıyor. Sebebi ise hayli ilginç!..