Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. Türkiye'nin kültür balıkçılığı üretimi 60 bin tondan yaklaşık 240 bin tona çıktı. Yani 4 kat artırdık" dedi.
Eker, gırgır yöntemiyle avlanan balıkçıların sezon açılışı nedeniyle Karataş ilçesinde düzenlenen törende, her sene 31 Ağustos - 1 Eylül gecesinde denizin emekçilerinin, balıkçıların "Vira Bismillah" dediğini belirterek, 2104-2015 av sezonun hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Bu törenlerin her sene İstanbul veya Marmara Bölgesi'nde yapıldığını, Türkiye'de sadece bir yerde balık avlanmaması nedeniyle bu törenlerin diğer yörelerde de düzenlenmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Eker, "Onun için Vira Bismillah'ı burada bu sene sizinle birlikte Karataş'ta söylüyoruz" dedi.
Balıkçılığı daha iyi bir noktaya taşımak, denizleri, denizdeki kaynakları doğru kullanıp korumak için bir takım politikalar uyguladıklarını anlatan Eker, "Denizdeki balıklar elbetteki avlanacak. Ama biz bu kaynağı bugün kurutursak, bugünkü balıkçılarımızın yarın çocukları avlanacak balık bulamayacaklar. Onun için kaynaklarımızı kullanırken aynı zamanda korumamız gerekiyor" diye konuştu.
Sektöre verilen destekler
Balık ihtiyacının karşılanması için kültür balıkçılığın geliştirilmesini öngördüklerini ifade eden Eker, şunları söyledi:
"60 bin tondu Türkiye'nin kültür balıkçılığı. Bizim hükümetimiz bunu destekleme kapsamına aldı. Ondan önce destekleme yoktu. Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. Türkiye'nin kültür balıkçılığı üretimi 60 bin tondan yaklaşık 240 bin tona çıktı. Yani 4 kat artırdık. Hem alabalıkta iç sularda, hem denizdeki kültür balıkçılığında."
Eker, Adana'da da kültür balıkçılığı üretimin 6 kat arttığını bildirdi.
Kültür balıkçılığı yapan üreticiye bugüne kadar 950 milyon lira destek verdiklerini ifade eden Eker, "Hem kendimiz tüketiyor, hem dışarıya ihraç ediyoruz. Bizim balık ihracatımız yaklaşık 600 milyon dolar. Geçen sene Türkiye 600 milyon dolarlık balık ihraç etti" diye konuştu.
Eker, hükümetleri zamanında başlatılan balıkçılara indirimli mazot uygulamasıyla verdikleri desteğin de 1 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Balıkçılığın gelişmesi için 2011'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü kurduklarını, geçen hafta da 28'i kıyı ili, balık üretim kapasitesi olan iç bölgelerdeki iller de dahil olmak üzere 43 ilde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü kurduklarını belirten Eker, "Bu da önemli bir adım. Balıkçılar tarım il müdürlüğüne gittiklerinde artık orada onun lisanını konuşan rastgele, Vira Bismillah, tayfa, balık nedir bilen karşısında şube müdürü, yetkili, mühendis olacak" dedi.
Eker, denizlerde 22 bin irili ufaklı balıkçı teknesi varken tekne başına balık miktarının yılda 20-30 tona düştüğünü belirterek, bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için gönüllülük esasıyla 130 milyon lira bedelle parasını verip bin tekneyi sistemden çıkardıklarını, bu teknelerin 25'ini fakülte ve araştırma kurumları gibi kuruluşlara dağıttıklarını belirtti.
Av yasağı uyarısı
Denizi koruyacaklarını, av araçlarını gözden geçireceklerini, av yasaklarına riayet edeceklerini ifade eden Eker, "Bizim o yasakları koymamızın sebebi balıkçıya engel olma değil. Balıkçı bugün de yarın da daha iyi balık avlasın diye. Onun için" dedi.
Eker, balıkların yuva yapacakları resifleri, balık yuvalarını inşa ettiklerini, bunları değişik bölgelerde suya indirdiklerini belirterek, "Deniz dibinde balıklara yuva yapıyoruz. Balıklar orada yumurtlasınlar, balıkçılık gelişsin diye" şeklinde konuştu.
Sezonun ilk mezatı
Bakan Eker, konuşmaların ardından sezonun ilk mezatına getirilen küçük kefal, büyük kefal, büyük karides ve kırma mercan mezatına katıldı. Mezatta 7 kilogram kefal 300 liraya, 10 kilogram büyük kefal 500 liraya, 10 kilogram kırma mercan 500 liraya, 7 kilogram büyük karides 800 liraya satıldı.