2020'den sonra dünyada petrol savaşlarının yerini gıdanın alması bekleniyor. Bu senaryoya ilk hazırlık Konyalı KOBİ'lerden geldi. Firmalar, yemek kapsüllerinden susuz tarıma kadar birçok buluş kovalıyor.
Bilimsel araştırmalara göre önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusu 11 milyara çıkacak. Çin ve Hindistan ekonomilerindeki zenginlemeye paralel olarak gıda tüketimi 4 kat artacak. 2020'den sonra ise petrol savaşları yerini gıda savaşlarına bırakacak. Buna küresel ısınma ve kuraklık da eklenince felaket senaryoları ekonominin ve KOBİ'lerin gündemine şimdiden girmeye başladı. Türkiye'nin endüstriyel tarım ve gıda üretimindeki bir numaralı şehri olan Konya muhtemel gıda savaşları üzerine senaryo ve plan hazırlayan ilk il oldu.
YEMEK KAPSÜLLERİ
Bu kapsamda TUBİTAK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Konya'dan 50'e yakın üretici ortak bir projede bir araya geldi. 8 bilim adamının da yer aldığı çalışmalar kapsamında şehrin gıda üretiminde bilgi teknolojileri ligine transfer edecek bir yol haritası hazırlandı. Buna göre Konyalı KOBİ'ler 3 yıl içinde devletin teşviki ile biyoteknoloji yatırımlarına hız verecek. Topraksız tarımdan, yerli tohum projelerine, yemek kapsüllerinden, suni gıdalara kadar birçok proje şimdiden ildeki Ar-Ge merkezlerinin çalışma ajandasına girmiş durumda.
400 FİRMA AR-GE'YE 825 MİLYON TL YATIRDI
Yeterli gıda arzının sağlanmasında önemli bir rol üstlenen Konya ve Karaman Bölgesi Avrupa, Afrika ve Batı Asya'nın gıda bahçesi olma hedefi taşıyor. Bölgede faaliyet gösteren 400'e yakın firmanın Ar-Ge bütçesi ise 2013 yılında 825 milyon TL olarak gerçekleşti.
sabah.com.tr
sabah.com.tr