Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011-2012 dönemine ilişkin ''Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Sebzeler'' istatistiğini yayımladı. Buna göre Türkiyede kırmızı et üretiminde artış olurken, domates üretimi fazla, bezelye üretimi ise eksik kaldı.
TÜİK verilerine göre Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 artarak 208 bin 597 ton oldu. Toplam kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı'nın gerçekleştiği bir önceki döneme göre yüzde 42,9 oranında azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21,7 oranında arttı.
Bu dönemde sığır eti üretimi 180 bin 764 ton olarak tahmin edildi. Söz konusu üretim, bir önceki döneme göre yüzde 43 oranında azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 oranında arttı.
Aynı dönemde koyun eti üretimi ise 19 bin 930 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim, bir önceki döneme göre yüzde 48,8 oranında azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında arttı.
TÜİK istatistiklerine göre, 2011-2013 yıllarının birinci üç aylık dönemlerinde kırmızı et üretim miktarları şöyle gerçekleşti:
Yıl I. Dönem (Ton)
2011 157 932
2012 171 465
2013 208 597
Domates fazla, bezelye yetersiz
TÜİKin açıkladığı veriler arasında sebzeler de yer aldı. 2011-2012 döneminde sebzeler ürün grubunda domates üretimi yüzde 111,6'lık en yüksek yeterlilik derecesiyle iç talebi karşılayarak ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktara erişti. Bezelye üretimi ise yüzde 75,4'lük en düşük yeterlilik derecesi ile yurt içi talebi karşılayamaz duruma geldi.
Buna göre, 2011-2012 piyasa döneminde, tüm sebzeler için yurtiçi üretimin, yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 106,2 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük kısmı yurt içinde tüketildi, sadece yüzde 6,6'lık bölümü ihraç edildi.
Bu ürün döneminde, kök ve yumru sebzeler grubunda seçilmiş ürünlerden, havuç yeterlilik derecesi yüzde 109,3 ile en yüksek değere sahip iken, bunu yüzde 107,5 ile kuru soğan, yüzde 101,7 ile turp izledi.
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubundan aynı zamanda toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi ise yüzde 111,6 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 108 ile biber, yüzde 107,6 ile hıyar takip etti. Bu ürünler yurtiçi talebi karşılayarak ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktara erişti.
Baklagil sebzeleri grubunda yeterlilik derecesi sırası ile baklada yüzde 100,3, taze fasulyede yüzde 99,7 oldu.
Kırmızı et üretiminde artış var
Kırmızı et üretiminde artış var
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 arttı. Sebzede ise durum karışık...