Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

İhracatın artması teşviğe bağlı

Gıda Ekonomisi

Devlet teşviklerinin artması halinde Türkiye’nin pirinç ihracatçısı konumuna gelebileceği bildirildi.

Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, devlet teşviklerinin artması halinde Türkiye’nin pirinç ihracatçısı konumuna da gelebileceğini söyledi. İç piyasada Osmancık pirincinin üretiminin giderek arttığını kaydeden Memiş, mevcut durum itibarıyla sektörün yurtiçi ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşamadığını savundu. Memiş, ihracatçın ise dahilde işleme belgesi ile gerçekleştirildiğini, ancak desteklerin olmasıyla doğrudan ihracatın da başlayabileceği tespitini yaptı. Bugün itibarıyla pirinç ihracatına kiloda 10 kuruş destek verildiğini kaydeden Memiş, bu rakamın 20 kuruşa çıkarılması halinde ihracatta rekabet avantajı elde edilebileceğini dile getirdi.
Tat Bakliyat olarak yıllık 50 bin ton civarında pirinç üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Şerafettin Memiş, kapasitelerinin yüzde 80’ini kullandıklarını ifade etti. Yurtiçinde Tat markası yer aldıklarını anlatan Memiş, üretimlerinin yüzde 40’nı 80 ülkeye ihraç ettiklerinin bilgisini verdi. İhracatta ağırlıklı olarak Amerika ve Rusya’dan aldıkları ürünleri dahilde işleme belgesi ile Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerini anlatan Memiş, yurtdışında ise Tat markasının yanı sıra alıcı ülkelerin markalarıyla da satış yaptıklarını söyledi.

İthalat baldo pirinçte yapılıyor

Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Memiş, yurtiçinde üretimin giderek arttığını söyledi. Bu artışa paralel olarak Türkiye’deki fiyatların dünya fiyatlarına yaklaşmaya başladığını belirten Memiş, eskiden Türk ününün fiyatının dünya fiyatına göre yüzde 40-45 yüksekken günümüzde bu farkın yüzde 10-15’lere düştüğünün altını çizdi. Her yıl üretimin periyodik olarak yükseldiğini ve bugün 800 bin ton çeltik çıkarıldığını kaydeden Memiş, “Türkiye’nin pirinç ihtiyacı da 500 bin ton civarında. Günümüzde yaklaşık 50 bin ton civarında ithalat yapılmaya başladı. Bu ithalat da baldo pirinç gibi ülkemizde üretimi fazla olmayan cinslerde gerçekleştiriliyor” dedi.

Sektörün en ciddi sorununun ise KDV konusunda yaşandığına işaret eden Memiş, toptanda pirinç KDV’sinin yüzde 8 olarak kalmasının sektörü zorladığını anlattı. Bulgur’da olduğu gibi pirinçte de KDV’nin yüzde 1’e inmesi gerektiğini vurgulayan Memiş, şunları söyledi:
“KDV yüzde 1’e inerse sektörde daha profesyonel firmaların başarılı olabileceğini düşünüyorum. Bu çalışma ile devlet sektörü yüzde 100 olarak kayıt altına alabilir. Ayrıca pirinç sanayisinde çok daha ciddi yatırımlar çıkabilir. Mevcut durumuyla firmalar iç piyasada büyük yatırıma yanaşmıyor.”
Dünya
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.