Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde haşhaş ezmesi satışı yapan Ali Eroğlu, katmer, börek ve çöreklerde kullanılan haşhaş ezmesinin her derde deva olduğunu belirtti. Birçok vatandaşın kendi yetiştirdiği haşhaşın tohumunu ezdirmek için kendilerine getirdiğini, bazı vatandaşların ise hazır ezilmiş haşhaş aldığını anlatan Eroğlu " Gelen sarı ve siyah haşhaş tohumlarını önce tavalarda kavuruyor, daha sonra kavrulan haşhaşı ezme makinesinde ezerek vatandaştan kilo başına 2,5 TL alıyoruz. Kendi imalatımız haşhaş ezmesinin kilosunu ise 12 TL’den satıyoruz. Siyah ve sarı haşhaş ezmezi adeta şifa deposu.
Sarı haşhaşın ağrı ve öksürük kesici etkisi, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Pasta ve keklerde kullanılır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar. Sabah kahvaltısında ekmeğe sürülerek yenilir. Sade veya bal, pekmez karıştırılarak yenilebilir“ dedi.Son yıllarda haşhaş üretiminin giderek azaldığını dile getiren Ali Eroğlu “Haşhaşı biz köylerden çiftçilerimizden alıyoruz. Ancak haşhaş üretimi eskisi kadar çok olmadığı için bu durum fiyatlara yansıyor. Tabi ürün çok olsa fiyat daha düşük ve herkesin alabileceği düzeyde olur” şeklinde konuştu.
iha.com.tr
Haşhaş ezmesi şifa deposu
Haşhaş ezmesi şifa deposu
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde katmer, börek ve çöreklerde sıklıkla kullanılan haşhaş ezmesinin şifa deposu olduğu bildirildi.