Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Gıdanın liderleri Mega Center'da buluştu

Gıda Ekonomisi

Türkiye'nin önemli gıda merkezlerinden Mega Center, gıda dünyasının paydaşlarının bir araya geldiği önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

İstanbul Mega Center’da faaliyet gösteren gıda toptancıları tarafından kurulan MEGASİAD (Mega Gıda Toptancıları Derneği) Türkiye’nin Gıda Büyüklüğü, Gıda İthalat ve İhracat Verileri ve Sektörlere Göre Ticaret Hacmi konu başlıklarının yer aldığı tanışma kahvaltısı düzenledi.
Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük, Avrupa’nın ise 2. büyük gıda merkezi olan, 450 bin metrekarelik alan üzerine kurulu ve bin 500 firmanın faaliyet gösterdiği Mega Center’daki tanışma kahvaltısı bal süt, yumurta, fındık, tarım ve et başta olmak üzere çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti. Mega Center İşletme Yönetimi Başkanı ve Altınkılıç Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kılınç’ın açılış konuşması ile başlayan programda Seyidoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksü, Aybak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yılmaz, Bal Evi firma sahibi Mustafa Toktaş, Arpaoğlu Gıda Sanayi yetkilisi Hacı Bayram Arpa, Karakuşlar Gıda Tarım Ürünleri yetkilisi Mehmet Karakuş, İSTYUMDER (İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği) Başkanı Necati Yıldırım, Topaloğlu Fındık Gıda Sanayii yetkilisi Çetin Topaloğlu, Varsan Tarım Ürünleri yetkilisi Taner Küçükvardar, Altınçocuk Peynircilik'in sahibi Tayfun Akyolcu, Danet Et ve Et Ürünleri yetkilisi Sait Uluçay, Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Kaan ve Zeytin ve Zeytinyağı Komiteleri Başkanı ve Orkide Müessesi yetkilisi Attila Adalı da hazır bulundu.

MEGASİAD oluşumuna duyulan ihtiyacı vurgulayan Kemal Kılınç, “Kültür gezilerinden ticari gezilere hareket alanımızı genişletmek ve üyelerimizi aynı zamanda bir dernek çatısı altında toplamak maksadıyla 2013 yılının Aralık ayında MEGASİAD’ı kurduk. MEGASİAD olarak öncelikle belirlediğimiz bir kaç Avrupa ülkesinin gıda merkezlerine geziler düzenlemek yoluyla, inceleyip dünyada gıda merkezlerinin işleyiş ve yönetimini Türkiye’de Mega Center'a uyarlamak” şeklinde hedeflerinden söz etti.

Gıda bilgi bankası olmadığı için sektörün problemleri ile ilgili bilgi alınmak istendiğinde bakkal ya da markete danışıldığını söyleyen Kemal Kılınç, MEGAİSAD gibi bir oluşumun bilgi akışını daha sağlıklı hale getireceğini söyledi. Gıda pazarının dününü ve bugününü anlatarak tarihsel gelişimine de dikkat çeken Kılınç, “1950’lerde Eminönü’nde duvar dibi denilen yerlerde ve küçük dükkanlarda ticaret yapılıyordu. Henüz Anadolu insanından çok Rum ya da Yahudiler esnaflık yapıyordu. 70’lerde sonra o alana sığmayan esnaf için Unkapanı Gıda Sitesi kuruldu. 80 sonrasında ise 33 aylığına Rami’de 40 bin metrekarelik alanda bin 110 iş yeri yapıldı. Böylece Rami’de ilk kez örgütlü gıda toptancılığı başladı. 2000’li yıllarda ise 450 bin metrekare kapalı alanda 8 bin insanın istihdam edildiği, bin 500 ticaretçinin olduğu ve günlük 20 ile 30 bin aracın giriş-çıkış yaptığı Mega Center’ı faaliyete soktuk. Günümüzde bir ürünün Mega Center damgası yemeden piyasada olması çok zor” şeklinde konuştu.
MEGASİAD toplantılarının periyodik olarak devam edeceğini söyleyen Kemal Kılınç, “Mega Center’da sektörümüzün çok önemli şahsiyetlerini konuk ettik. Esnaf arkadaşlarım çok önemli bilgiler verdiler ve işi ne kadar iyi bildiklerini ortaya koydular. Bundan sonra bir bilgi bankası oluşacak ve bu toplantılara da devam edeceğiz. Sektörümüzün problemlerini yetkili makamlara ulaştırmak noktasında faaliyetlerimiz olacak” dedi.

SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ
MEGASİAD’a çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Seyidoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksü, “Mega Center, gıdanın olduğu en büyük çarşıdır. Mega Center çarşımız bünyesinde kurduğumuz MEGASİAD derneğimiz çok önemli. Amacımızın bu projemizin genişletilip Mega Center’ı daha ileri ufuklara açmak. Yıllardan beri gıda toptancılığı yaptığımız için bu işi benimsiyoruz. İnşallah ileride daha iyi işler yapacağız. Sektörümüzün sorunlarına masaya yatırıp çözüm geliştireceğiz” diye konuştu.

SEKTÖRÜN LİDERLERİ MEGA CENTER'DA
Gıda ile ilgili gelişmeleri en doğru şekilde MEGASİAD üyelerinden öğrenileceğini söyleyen Danet Et ve Et Ürünleri yetkilisi Sait Uluçay, “Gıda çok önemli bir sektör. Mega Center Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en önemli gıda merkezlerinden biri. Buradaki üreticiler konusunda uzman, sektörlerinde lider firmalar. Doğru bilgilendirme açısından buradaki toplantılar çok önemli. Her sektörün kendine göre sorunları vardır. Bunlar konuşularak çok daha iyi çözümlere kavuşturulabilir” ifadelerini kullandı.
MEGASİAD toplantılarının geleneksel hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Varsan Tarım Ürünleri yetkilisi Taner Küçükvardar, “Bu toplantılar, daha önce diğer sivil toplum örgütlerinin yapmak istediğinin bir adım ötesindedir. Amacımızın Türkiye’de üretimin artırılması, tüketimin bilinçlendirilmesi, pazarın ve emeğin güçlendirilmesi” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN GIDASI BURADAN ÇIKIYOR
MEGASİAD’ın vatandaşları bilgi kirliliğinden uzak tutmak ve gıda sektörünü geliştirmek acısından önem taşıdığını belirten Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Kaan, “Mega Center büyük bir kurum ve Türkiye’nin gıdası buradan çıkıyor. Önemli bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Beşikten mezara kadar insanların en iyisini tüketmesi ve nesillerin düzgün yetişmesi açısından gıdaya önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Firmaların yeni kanuna ayak uydurabilmesi açısından birçok adımlar atıldığını söyleyen Arpaoğlu Gıda Sanayi yetkilisi Hacı Bayram Arpa, “Bir araya gelmemiz inşallah hayırlara vesile olur. Bu organizasyonu hep birlikte daha iyiye götüreceğiz. Hayallerimiz büyük ve onları hayata geçirmek çok zor. Bu zorlukları yenebilmek için halkın bilinçlenmesi gerekiyor. Gelecekte daha güzel olacak diye ümit ediyorum” dedi.

Sağlıklı ve ulaşılabilir hedefleri olan bir tarım politikasının oluşturulması gerektiğini ifade eden Topaloğlu Fındık Gıda Sanayii yetkilisi Çetin Topaloğlu, “Sektörümüz tarıma dayandığı ve ülkemizde de tarım politikaları anlamında sıkıntılar yaşandığı için aşırı düşüş veya yükselme gibi zikzaklar yaşıyoruz. Bu da bizi ve bize bağlı çalışan toptancıları çok zorluyor. Bunun önüne geçmek için sağlıklı ve ulaşılabilir hedefleri olan bir tarım politikasının oluşturulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

PATATESTE STOKÇU OYUNU TESCİLLENDİ
Patates ve soğanda rekolte olmadığı için her yıl farklı tonajda ürün alındığını ve patatesin stokçuların eline geçtiğini söyleyen patates üreticisi ve Karakuşlar Gıda Tarım Ürünleri yetkilisi Mehmet Karakuş, “Patates stokçuların eline geçti ve çiftçilerde ürün kalmadı. Rekolte de belli olmadığı için istikrarsız bir fiyat politikasını meydana geldi. Ayrıca çiftçiler ürünlerini ilçe tarımlara haber vermeden ektikleri için kayıt dışı ürün sayısı da çok fazla. Bir ay önce patates 2.50 ile 3 TL arasında satılıyorken bugün 1.20 ile 1.70 TL arasında seyrediyor. Havaların ısınmasıyla bu rakamlar daha da düşecek. Olması gereken raf fiyatı ise 1 ile 1.50 TL arasında. Yani dengesiz bir durum var” ifadelerine yer verdi.
iha.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.