Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Fındık için "lisanslı depolar" daha güvenli

Gıda Ekonomisi

Fındık üreticilerine, depolara sahip çıkma ve ürünlerini lisanslı depolara teslim etme çağrısı geldi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, fındık üreticilerini ürünlerini lisanslı depolara teslim etmeye çağırdı ve bütün üreticilerden bu depolara sahip çıkmalarını istedi.

Fındıkla ilgili lisanslı depoculuk yönetmeliği 2006 yılında çıkmış, fındıkta lisanslı depoculuğa 2012 yılında başlanmıştı. Ünye ve Düzce’nin pilot bölge seçilmesinin ardından şimdi bu pilot uygulamanın bütün bölgelere yayılması hedefleniyor.

Bu depolarda tamamen mal sahibini korumaya yönelik birçok tedbir bulunuyor. Lisans verilirken depolar üzerinde çok ciddi araştırma ve inceleme yapılıyor. Sistemin bir fonu var. Lisanslı depolara getirilen ürünün analizi bağımsız laboratuvarlarda yapılıyor. Buraların denetimleri de oldukça sık yapılıyor ve buralara yetkiyi TSE veriyor.

Depodaki şartlar sıklıkla inceleniyor. Depoların havalandırma sistemi, ısı sistemi, nem sistemi , o depoları serin tutacak izolasyon sistemi titizlikle takip ediliyor. Bu depolarda ürünün korunması da büyük önem arz ediyor, bu sebeple depolar kameralarla donatıldı. Depolara ürünlerini bırakan üreticilerin fındığı yüzde 100 sigorta kapsamına ve teminat altına alınıyor.

Üreticilere seslenen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, fındık üreticilerini ürünlerini lisanslı depolara teslim etmeye çağırdı ve bütün üreticilerden bu depolara sahip çıkmalarını istedi.

Lisanslı depolara teslim edilen ürünün serbest piyasada arz ve talep dengesini sağlayacağını anlatan Bahar, sistemin sektörün diğer paydaşlarına da yarar sağlayacağını vurguladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.