Et üretimi 2012'nin son çeyreğinde % 85, yılın tamamında % 18 arttı. KETBİR Başkanı Tunç, "Hükümet, çok teşvik verdi. Üretim arttı ama sanayicinin kâr tutkusuyla dünyanın en pahalı etini yiyoruz" dedi.
Et üretimindeki artışa rağmen fiyatların bir türlü düşmemesi et sanayicisinin yüksek kâr marjıyla çalıştığını kanıtladı. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre gündeme gelen 'Ette kâr marjı yüzde 80' haberinin ardından Ulusal Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan'ın "Ette kâr marjımız yüzde 15-25 civarında" şeklindeki açıklaması fiyatların neden düşmediğini ortaya koyuyor.
MİLLETİN KANINI EMİYORLARBu durumu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri de teyit etti. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 17.9 artarak 915 bin 845 ton oldu. Toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 86.3 artarken, 2011 yılının son çeyreğine kıyasla yüzde 33.2 arttı. Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, "Et sanayicisi ve zincir marketler vatandaşın kanını emiyor. Kâr marjları hiçbir vicdanın kaldırmayacağı şekilde yüksek" şeklinde konuştu.
'PAHALIYSA İYİDİR' İMAJI YARATILDI
Et ithalatı ve üreticilere verilen teşviklerle üretim artışının bile fiyatları düşüremediğini belirten Bülent Tunç, "Sanayiciler et ya da sucuğun kilosunu 20-25 liradan satsa bile kazanır. Ancak 60 liraya kadar sucuk satılıyor. Vatandaş, kasaba ya da markete gittiğinde 20 liraya kıyma almak istemiyor. Çünkü kalitesiz olduğunu düşünüyor. Bunu insanların aklına yerleştirdiler" diye konuştu. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve KETBİR Başkanı Yardımcısı Nazif Karabulut da toptan et fiyatının geçen yıla göre 1.5 lira ucuzlayarak 13 liraya indiğini söyledi. Karabulut, "Et fiyatı üretici için düştü. Tüketici ise bu düşüşü hissetmedi" dedi.
sabah.com.tr
Etteki kar marjlarını hiçbir vicdan kaldırmaz
Etteki kar marjlarını hiçbir vicdan kaldırmaz
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
KETBİR Başkanı Tunç, "Hükümet, çok teşvik verdi. Üretim arttı ama sanayicinin kâr tutkusuyla dünyanın en pahalı etini yiyoruz" dedi.