Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen Türkiyenin 2023 Vizyonu Et Sanayinden ve Et Tüketiminden Geçer başlıklı panel kapsamında et sanayi sektörünün tüm paydaşları Konyada buluşacak. SÜ Veteriner Fakültesinin yanı sıra Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET BİR), Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri Konyada ortak bir deklerasyon yayınlayacak.
KİŞİ BAŞI ET TÜKETİMİ ABDDE 120, TÜRKİYEDE 29 KİLOTürkiyede kırmızı ve beyaz et tüketimine ilişkin yazılı ve görsel medyada spekülasyonlar yapıldığını bu nedenle de Türk halkının et tüketiminde dünyanın birçok ülkesinin gerisinde olduğunu belirten SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Sağlıklı nesiller yetiştirmek adına Türkiyede et tüketiminin artırılması gerekiyor. Et tüketiminin artık dünyada gelişmişlik kriteri olarak kabul edildiği günümüzde Almanyada kişi başı et tüketimi yıllık 110 kilogram iken, ABDde 120 kilogram, Türkiyede ise ne yazık ki 29 kilogramdır. Bunun çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Türk insanının da artık dünya standartlarında et tüketebilmesi gerekmektedir. Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda hayvancılık üretim yapısının ihracat odaklı yapıya dönüştürülmesi ve rekabet gücünün artırılmasının zorunlu hale gelmesiyle et tüketiminin gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmesi gündeme gelmiştir. Bunun yanında et sanayinin dünya piyasasında rekabet gücü kazanması bu sektörün da sanayileşmesine bağlıdır. İşte tüm bu sorunlar Türk Veteriner Hekimler Eğitiminin başlangıç günü olarak kabul edilen 23 Ekim günü tüm paydaşların katılımıyla Konyada masaya yatırılacak ve paydaşlarımızın ortak imzasıyla bir deklerasyon yayınlanacak dedi.
ASILSIZ İDDİALAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR
Kırmızı et ve kanatlı sektöründe gelişmeye ve büyümeye sekte vuran faktörlere de dikkat çeken Prof. Dr. Güner, Et ve et ürünleri üzerine yapılan olumsuz açıklamalar vatandaşlarımızda önce duygu ve akıl tutulmasına daha sonra da ceplerinin sömürülmesine neden olmaktadır. 2005 yılında yaşanan kuş gribi paniği ile sektöre ve beyaz et tüketimine vurulan darbeler, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiyede hayvansal üretimde yıllardır hormon kullanımının yasak olmasına rağmen, 2004 yılında bazı basın organlarında piliçlerin yemlerine hormon katıldığı ve insan sağlığının tehdit altında olduğuna dair ortaya atılan bir takım iddialar sektöre zarar vermektedir. Kırmızı et kolesterol bakımından sürekli yerilerek, damar sertliği yüksek tansiyon vb sebeplerle ilişkilendirildi. Ancak kolesterol, damar sertliği, yüksek tansiyon, yalnızca Türkiyede mi var? Gelişmiş ülke insanları bu sorunları yaşamıyor mu? Bu rahatsızlıkların müsebbibi sadece et ve et ürünleri mi, genetik faktörler, hareketsizlik, stres gibifaktörler söz konusu değil mi? ifadelerini kullandı.
iha.com.tr
Et sanayi sektörü Konya'da buluşacak
Et sanayi sektörü Konya'da buluşacak
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türkiyenin 2023 Vizyonu Et Sanayinden ve Et Tüketiminden Geçer başlıklı panel kapsamında et sanayi sektörünün tüm paydaşları Konyada buluşacak.