Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Erzurum’da bulgurlar kazanlara girdi

Gıda Ekonomisi

Anadolu'da yüzyıllardır devam eden bulgur kaynatma geleneği Ağustos ve Eylül aylarında başlıyor. Bu gelenek Erzurum'da da renkli görüntülere sahne oluyor.

Erzurum Narman'da yüzyıllardır devam eden bulgur kaynatma geleneği Ağustos ve Eylül aylarında başlıyor. Bu tatlı telaş mahalle aralarında birlik ve beraberliği de beraberinde getiriyor.

Erzurum’un Narman İlçesi’nde yüzyıllardır bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Ağustos ve Eylül aylarında başlanan bulgur kaynatma telaşı mahalle aralarında sevgi ve dostluğu da pekiştiriyor.

Hasat yapılan buğdayların yıkanmasının ardından mahalle aralarında kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda binbir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra yerlere serilen hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Mahalle aralarında kaynayan kazanların başına toplanan vatandaşlar bir yandan bulgur kaynatırken diğer yandan çay içip, mısır pişirerek sohbet ediyorlar.

Yıkanan buğdaylar kazanlarda 30 dakika kadar kaynatılıp hasırlar üzerinde 3 gün kadar kurutuluyor. Daha sonra değirmende öğütüp kabuklarından ayrılan bulgurlar öğütülerek ve elenerek kışlık erzak hazırlanıyor. Yapımı zahmetli olan bulgurlar ince ve kalın olarak iki çeşit hazırlanıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.