Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Ekmek paralarını "Acı"dan çıkarıyorlar

Gıda Ekonomisi

Gaziantep’in Islahiye ilçesinde acı mesaisi başladı. Kırmızı biberin pul ve toz haline getirilmesi aşaması dar gelirli ailelere ekmek kapısı oldu.

Gaziantep İslahiye ovasında bu yıl 20 bin dekarda ekimi yapılan acı kırmızı biber, özellikle bölge sofralarında değişmez bir lezzet olarak öne çıkıyor.

Acı kırmızı biberin tarladan fabrikaya yolculuğunda ise en önemli durak temizlenme aşaması. Biberin çöpünün çekilmesi olarak gerçekleştirilen bu temizlenme işi ilçede hala dar gelirli aileler için bir geçim kapısı olma özelliğini koruyor. Emek yoğun bir çaba gerektiren bu iş için mahalle aralarında oluşturulan sahalarda kadın, erkek ve gençler biber çöpü çekerek aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Çalışanlar gündüz sıcak hava nedeniyle genellikle akşam saatlerinde biber çöpü çekiyor.

Biberin acılığı ise çalışanlar için büyük bir sorun olarak karşılarına çıkıyor. Biberin acı etkisinden korunmak isteyen çalışanlardan kimileri eldiven takarken kimisi de işlemlerin ardından ellerini bir süre zeytinyağında bekletiyor.

Çalışanlar tüm bu zahmetli işte temizledikleri acı kırmızı biberin kilosu başına sadece 195 kuruş alıyor. Ortalama bir çalışan günde 10-15 lira kazanabiliyor. Son dönemde Türkler kadar ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler de bu sahalarda çalışarak ekmek parası kazanıyor.

İslahiye Ticaret Odası Başkanı Kemal Vural, ilçede kayıtlı bulunan 20 civarında pul ve toz biber üreten fabrikanın bulunduğunu söyledi. İlçede ekilen acı kırmızı biberin her yönüyle ilçe ekonomisine katkısı olduğunu ifade eden Vural, "Biber temizleme, çöp çekme işi de bu kapsamda ciddi bir ek gelir kaynağı. Yaz mevsiminde sezon boyunca yaklaşık bu iş iki ay sürüyor" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse de, tarladan toplanan kırmızı biberin fabrikada üretime geçene kadar depoda beklerken aflatoksin ortaya çıkmaması için çöpünün çekilmesi gerektiğini, bunun için de emek yoğun bir insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yurt içi piyasası kadar bazı Avrupa ve Arap ülkelerine de ihraç edilen pul ve toz biber, üretiminden fabrikaya kadar tüm safhalarıyla ilçe ekonomisinde büyük yer tutuyor. Bu yıl üreticiden 7-7,5 liradan alınan acı kırmızı biberlerin işlenmiş halinin kilosunun 10-15 lira olması bekleniyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.