Et fiyatlarında bir oynamanın olmayacağını ifade ederken, üretimdeki artışlara dikkat çekti. Ulubaş, yatırımların bu şekilde devam etmesi halinde 2-3 yıl sonra ette yaşanan arz-talep açığının tamamen kapanacağını savundu.
EBK Genel Müdürü Ulubaş, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte artan et tüketimine Türkiye'nin et stokunun ne denli hazırlıklı olduğunu ve et fiyatlarındaki son durumu Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirdi. Kurumun teknoloji ve tesisler bakımından özel sektöre yol gösterdiğini aktaran Ulubaş, EBK'nın çalışmaları ile ilgili gelinen son noktayı da anlattı.
EBK'nın özellikle besleyiciler için garanti görevi gördüğünü kaydeden Ulubaş, kurumun 1992'de özelleştirilmesinin zamanında yanlışlığına dikkat çekti. Özelleştirmeye aslında karşı olan birisi olmadığını ifade eden Ulubaş, şunları söyledi:
"Ama en son özelleştirilecek kurumun, ilk özelleştirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. EBK, 1952 yılında kurulmuş ama 1992 yılına gelince 32 işletmesini kapatma kararı alınmış. Bakın Orta Anadolu'nun doğusu, doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz bazı kısıtlamalardan dolayı özel sektörün yatırım yapamadığı yerlerde EBK kapatılınca, besici, üretici sürekli garanti, düzenli pazar aramış. Küçük ahırlarda iş yapanlar kapatmış, büyük iş yapanlar hayvan sayısını artırmış. Fakat pazarın istediği kadar üretim olmadığı için pazarda açık olmuş."
"TERÖRÜN VURDUĞU EN BÜYÜK ŞEY HAYVANCILIKTIR"Ette yaşanan sıkıntının sadece EBK'nın özelleştirilmesi ile alakalı olmadığının altını da çizen Ulubaş, "Türkiye'de terörün vurduğu en büyük alan hayvancılıktır. Bu kısıtlı olan yaylalar, meralar kapatılınca koyun sayısı 40 milyonlardan 20 milyonlara düşmüş. Yine göçün yol açtığı sorunlar. Son olarak süt fiyatlarındaki dalgalanmalar arz ve talep açıklığını ortaya çıkarmıştır. İşte bu arz açıklığı sebebiyle de son 3 yıldır ithalata gitmiştir." dedi.
"SON TEDBİRLERLE ET AÇIĞININ KAPANACAĞI KANAATİNDEYİM"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aldığı son tedbirlerle bu arz açığının kapandığını ifade eden Ulubaş, "İlk yıl gelen hayvan miktarını ete çevirerek söylüyorum, 300-350 ton giriş olmuş. Bu açığın kapanması içinde devlet önemli desteklerde bulundu. Bugün hayvan sayısında çok önemli artışlar oldu. Ben bu desteklerin devam etmesi halinde ve besicilerin girdilerinin de aşağı çekilmesi durumunda Türkiye'nin çok kısa süre içerisinde bu et açığını kapatacağı kanaatindeyim." diye konuştu. Ulubaş, et fiyatlarında yaşanan krize atıfta bulunarak, şöyle devam etti:
"Hatırlarsanız bundan iki yıl önce karkas etin fiyatı 18 TL oldu. EBK, daha yeni özelleştirmeden çıkmış olmasına rağmen ithalat ile görevlendirildi. O günden bugüne tüketici aleyhine bozulan bu pazar dengesi düzeldi, karkas etin fiyatı bugün 14 ile 15 TL arasında. Ama bu arada üreticilerin girdi fiyatlarında yeterince iyileştirme olmadığı için besicinin de kazancı azaldı. Girdi fiyatlarının muhakkak makul fiyatlara da çekilmesi gerekiyor."
"EBK'YA HAYVANINI GETİRİP DE SATAMAYAN BESİCİ YOK"Kurumun asli görevinin tüketiciye hijyenik ortamda ürün ve uygun fiyat oluşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Ulubaş, "Biz bugün besiciden 14,5 TL'den hayvanını alıyoruz, yüzde 10'unu peşi olmak üzere geri kalanını da 30 gün içerisinde yatırıyoruz. Bugün EBK'na gelip de hayvanını satamayan bir tane besici yoktur. Bakın bizim şuanda 10 tane işletmemiz var. Bunların 5 tanesi özelleştirmede kullanılmış ve o hijyenik hali kaybolmuş. Başbakanımızın EBK'na ciddi destekleri nedeniyle biz bunları tadilata aldık. Peki, kesim yaptığımız yerler nereler, Ankara, Sakarya, Adana, Erzurum ve Ağrı. Yani biz 5 tane işletme ile faaliyet gösteriyoruz ama Türkiye'nin her yerine hizmet veriyoruz. Bugün Konya'da Denizli'de hayvan başına kesim yapıyoruz. Bugün EBK'n şehirlerdeki mağazaları 93'e ulaştı, yakın zamanda açılacaklarla birlikte bu sayı 117'e ulaşacak." şeklinde konuştu.
"TALEPTEKİ ARTIŞIN SEBEBİ TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ"Et ithalatı konusuna da değinen Ulubaş, kendilerinin ithalatın 30'da 1'ini dahi yapmadıklarını kaydetti. EBK Genel Müdürü, üretimin artmasıyla ithalatın sona ereceğini ifade ederek, "Ama şuanda eğer arz açığı varken, et ithali olmazsa fiyatlar tekrar artar. Talepteki artışın ve arzın düşmesinin sebebi, Türkiye'nin büyüyen bir ülke olması. Bugün her evde et tüketiliyor. Geçmişte 1 milyon olan turist sayısı bugün 35 milyonlarda. Gelen turistlerden 6 ay boyunca kalanlar oluyor ve bunların tüketimini de karşılıyoruz." dedi. Konuşmasında sık sık besicilerin girdi fiyatlarının düşürülmesinin önemine işaret eden Ulubaş, ucuz et tüketimi devam etmesi ve daha ucuz tüketilmesi için girdi fiyatlarının aşağı çekilmesi gerektiğini anlattı.
"ET İTHALATINDAKİ AZALMA DEVAM EDECEK"EBK Genel Müdürü Ulubaş, et stoku ile ilgili ise şunları söyledi:
"EBK ve özel firmalar şuan da Ramazan ayında et tüketimi 2-3 kat arttığı için hazırlığını yapmıştır, hiçbir sıkıntı yoktur. Şuanda üreticilerin ürettiği et ve ithal edilen et ile ihtiyaçlar karşılanabilecek durumdadır. Ben bundan sonra özellikle de gelecek kurban bayramında tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanabileceğini düşünüyorum. Az öncede söylediğim gibi bakanlığın vermiş olduğu desteklerden dolayı son 3 yılda hayvan sayılarında ciddi artışlar var, et üretiminde ciddi artışlar var. Türkiye'de bu destekler devam eder, besicinin de girdi fiyatlarında aşağı çekilme olursa 2-3 yıl içerisinde pazardaki arz ve talep açıklığının azalacağı kanaatindeyim. Bir yıl öncesine göre et ithalatı ve hayvan ithalatı düşmüştür. Bu ülkemizdeki üretimin arttığını göstermektedir."
"KIYMA 18 TL, KUŞBAŞI 23 TL"Fiyatlar üzerinde yapılan spekülasyonlara da değinen Ulubaş, şu anda et fiyatlarında ciddi bir artış olmadığını, önümüzdeki süreçte de artış beklemediğini vurguladı. Fiyatların tüketici açısından dengeli olduğunu belirterek, şu rakamları verdi:
"Şua nda 18 TL'ye kıyma veriyoruz, 23 TL'ye de kuşbaşını veriyoruz. Biz hiç kar etmeden tüketici ile buluşturuyoruz. Ramazan gelmeden önce hazırlıklarımızı tamamladık. Özel sektör de yatırımları ile hazırlıklı. Özel sektörün büyüyen yatırımlarına seviniyoruz. Öyle sanıyorum ki ileride EBK'na ihtiyaç kalmayacak ve özel sektöre devredecek. Çok ciddi teknolojik yatırım yapan firmalarımızı görüyorum ve ülkem adına seviniyorum. Şuanda özel sektöre sıfır faizli krediler var."
"VATANDAŞLAR ŞÜPHELENDİKLERİ ETİ ALO 174'E İHBAR ETSİN"
Son olarak vatandaşlara seslenen Bekir Ulubaş, et konusunda vatandaşların rahat olması çağrısında bulundu. Ayrıca, ette şüpheli buldukları firmaları bakanlığın Alo 174 hattını arayarak ihbar etmelerini isteyen Ulubaş, "3 kilo sosis 15 TL, bugün karkas etin 15 TL olduğu bir yerde 3 kilogram sosisin 15 TL olması mümkün değil. Özel sektörün kaliteli markalarına itibar etsinler. Ayrıca karkas eti 15-16 TL'ye alıyorum, 15 TL'ye kıyma satanlardan uzak dursunlar. Yani gıda tüketiminde kaliteye tüketici zorlasın." şeklinde konuştu.
EBK'dan "Ette sıkıntı yok" açıklaması
EBK'dan "Ette sıkıntı yok" açıklaması
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, hem fiyat olarak hem de ihtiyacı karşılamada ette şuan itibariyle her hangi bir sıkıntının olmadığını söyledi.