Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), açıklamasına göre, FAO Gıda Fiyatları Endeksi bu yılın şubat ayında 208,1 puan ortalama ile 2012 ortalarından bu yana en keskin artışı gerçekleştirdi. Bazı ülkelerde ciddi gıda güvensizlikleri olsa da düşük gelirli ve gıda açığı olan ülkelerde üretim beklentilerinin genel anlamda olumlu olduğu kaydedildi.
Açıklamada, rekor artışta hava durumuyla ilgili olayların ve artan talebin etkili olduğunun altı çizilirken, "Yeni seviye 5,2 puan ya da yüzde 2,6 oranında ocak ayındaki revize endeksin biraz üzerinde. Ancak yine de geçen yıla oranla yüzde 2,1 daha düşük" denildi.
Uluslararası ticari işlem gören gıda mallarının sepet fiyatlarını baz alan endekse göre, marjinal olarak düşen et haricinde bütün mal gruplarında artış yaşandı. Ocak ayından bu yana en yüksek artış yüzde 6,2 ile şekerde görüldü. Bunu yüzde 4,9 ile yağlar, 3,6 ile tahıllar ve yüzde 2,9 ile de süt ve süt ürünleri takip etti.
Hava şartları şeker ve ya buğday gibi
bazı malların fiyatlarını yukarı çeken önemli bir güç
bazı malların fiyatlarını yukarı çeken önemli bir güç
FAO Kıdemli Ekonomisti Concepcion Calpe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, fiyat endeksindeki artışın genel anlamda gıda fiyatlarındaki uzun dönemli bir düşüşün ardından geldiğini kaydetti.
Bu yükseliş eğiliminin gerçek anlamda bir geri dönüş olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu ifade eden Calpe, "Hava şartları, şeker ve buğday gibi bazı malların fiyatlarını yukarı çeken önemli bir güç. Fakat canlı talep de mısır, süt ve petrol fiyatlarını destekleyen önemli bir faktör" değerlendirmesini yaptı.
Bu yıl dünya buğday üretimi konusunda FAO'nun ilk tahmini 704 milyon ton seviyesinde. Bu rakam 2013 yılındaki rekor hasattan yüzde 1,7 oranında düşük olsa da yine de şimdiye kadarki en büyük ikinci mahsul olacak.
Ayrıca örgüt, öğütülmüş pirinç dahil küresel tahıl üretimi tahmini de rekor düzey olan 2 milyar 515 milyon ton seviyesine çıkardı. Bu rakamın, şubat tahminlerine göre 13 milyon ton ve 2012 yılındaki üretimden yüzde 9 oranında daha fazla olduğu ifade edilirken, bu yukarı yönlü revizede Avustralya ve Çin'in önemli katkısı olduğu belirtildi.