İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin keçi sütünü tanıtmak için üretmeye başladığı dondurmaya talep beklenenin üzerine çıkınca, süt üretimi yetersiz kaldı. Birlik Başkanı Özer Türer, diğer sütlere göre daha lezzetli ve kolay sindirilebilir bir ürün olması nedeniyle keçi sütü ve bu sütten yapılan ürünlere talebin yüksek olduğunu söyledi.
Keçi sütünün yararlarına yönelik yapılan bilimsel araştırmaların da talebi tetiklediğini kaydeden Türer, talebe rağmen keçi sütü üretiminin çok düşük kaldığını ifade etti. Saanen keçileriyle oluşturulan çiftlik sayısının hızla arttığını, yüksek süt verimine sahip bu keçilerle toplam süt üretimin koyun sütünü geçtiğini bildiren Türer, şöyle konuştu:
"İzmir, bu konuda başarılı bir dönüşüm hikayesini gerçekleştiriyor. Saanen türü keçilerde 9 yıllık ıslah çalışmasıyla hayvan başına verimi yıllık 700 kilograma çıkardık. Avrupa ortalaması olan 1 tonu bir kaç yıl içinde yakalayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye'de ilk kez keçi sütünü soğuk zincir içine aldık. Üretimimiz 11 bin tona ulaştı ve koyun sütünü geçti. Yeni kurulan çiftlikler ve hayvan sayısının artmasıyla süt üretiminin de kısa sürede ikiye üçe katlanacağını düşünüyoruz."
"Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz"
Birlik olarak keçi sütünün hem tüketimini hem de üretimini artırmaya çalıştıklarını, tüketiciye yeni lezzetler sunmak istediklerini belirten Türer, geçmişte sadece tulum ve beyaz peynir olarak üretilen keçi peynirlerini 9 çeşide çıkardıklarını kaydetti. Avrupa'da keçi sütünden 60 çeşit peynir üretildiğine dikkati çeken Türer, yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini, ürün çeşidini iki yıllık süreçte 20'ye çıkaracaklarını ifade etti.
Keçi sütünü tanıtmak amacıyla İzmir'de ulusal ve uluslararası toplantılar, panayırlar ve fuarlarda ücretsiz keçi sütü dondurması dağıtmaya başladıklarını belirten Türer, şöyle konuştu: "İlgi beklediğimizden çok fazla oldu. Yoğun talep gelmesi üzerine ürünün satışına da başladık. Özellikle sahil kentlerinden olmak üzere ülke genelinden talep alıyoruz. Ancak talebe yetişemez durumdayız. Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz. Süt üretiminin artmasıyla dondurma makinelerini yaygınlaştırmaya başlayacağız. Hazır dondurmalara göre çok daha sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle gelecekte en fazla tüketilen dondurma çeşidi olacağını düşünüyoruz. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var." Türer, keçi sütünde pazar sorununun olmadığını, mevcut üretimin 10 kat artsa da talebe yetişemeyeceğini belirterek, sütün az olmasının büyük markaların bu alana girmesini engellediğini sözlerine ekledi.
Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor
Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin keçi sütünü tanıtmak için ürettiği dondurmaya talep beklenenin üzerinde olunca süt üretimi yetersiz kaldı.