Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Domatesi kurutarak dövize çeviriyorlar

Gıda Ekonomisi

Ülkemizde yıllık olarak üretilen ortalama 25 bin ton kuru domatesin yüzde 99'u ihraç ediliyor. En fazla hangi ülkelere gidiyor?

Türkiye'de bir yılda üretilen ortalama 25 bin ton kuru domatesin yüzde 99'u ihraç ediliyor. Yüzde 80'i ABD ve AB ülkelerine ihraç edilen kuru domatesten ülkeye, 80 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor.
Salça ve Türkiye'de bir yılda üretilen ortalama 25 bin ton kuru domatesin yüzde 99'u ihraç ediliyor. Yüzde 80'i ABD ve AB ülkelerine ihraç edilen kuru domatesten ülkeye, 80 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor.

Konserve Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, toplam kuru domates üretiminin yüzde 80'inin Avrupa ve Amerika'ya, yüzde 20'sinin ise diğer ülkelere ihraç edildiğini dile getirdi.

Üretilen 2,5 milyon ton sanayi domatesinden 350-400 bin tonunun kurutulduğuna işaret eden Seyyar, Türkiye'de toplamda 300-330 bin dekarlık domates ekildiğini ve buradan elde edilen domatesin de 2,5 milyon ton civarında olduğunu ifade etti. Seyyar, bu miktarın rekolteye bağlı olarak yıllara göre değiştiğini, bu seneki beklentilerinin ise 2 milyon 250 bin ton sanayi domatesi olduğunu da sözlerine ekledi. Bu miktarın yaklaşık 200-250 bin tonunun taze olarak pazara girdiğini, yaklaşık 350 ile 400 bin ton arası da kurutmalık olarak sergilere ayrıldığını kaydeden Seyyar, geri kalan domatesin 1 milyon 700 bin tonluk kısmının da salça sanayinde kullanıldığını anlattı.

Üretimin tamamı ihraç ediliyor
Seyyar, Türkiye'de 25 yıldır kuru domates ihracatı yapıldığını ve bugün 80 milyon dolar ihracat geliri olduğuna dikkati çekerek, "Yıllara bağlı olarak değişmekle birlikte Türkiye'nin toplam üretimi yılda ortalama 25 bin ton civarında. En fazla 2010 yılında 35 bin ton üretilmişti. Üretilen ürünün yüzde 70'i ağırlıklı olarak 6 ülkeye gidiyor. Başta Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Avustralya ve Hollanda olmak üzere” dedi.

Alternatif üreticiler fiyatları düşürdü

Seyyar, 14 kilogram yaş domatesten 1 kilogram kuru domates elde edildiğini kaydederek, 10 yıl öncesinde 7 dolar civarında olan fiyatların alıcı ülkelerin alternatif üretici yaratmak istemesi nedeniyle düştüğünü vurguladı.

Üretim anlamında özellikle Afrika'da denemeler yapıldığına değinen Seyyar, "Uzak Doğu'da Çin'de üretimler başladı. Dolayısıyla oralardaki fiyat baskısı buraya da yansıyor. Bundan 10 yıl 15 yıl önce bu fiyat seviyeleri 4 dolar değil 7-8 dolar seviyelerindeydi, oralardan buralara kadar geriledi" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.