Türkiye geçen yıl 213 bin tonluk çay üretmesine karşın,146 milyon 674 bin dolarlık da kahve, çay, paraguay çayı ve baharat ithal etti. Bu rakam 2012 yılına göre yaklaşık 10 milyon dolar artış gösterdi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, dünya çay ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının üretici ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Dünya çay ihracatında üretimle paralellik gösterecek şekilde Sri Lanka, Kenya, Çin ve Hindistan'ın ilk sıralarda yer aldığı bilgisini veren Gürdoğan, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerin çay üretmedikleri halde ithal ettikleri çayları işleyip doğrudan ihraç ettiğini kaydetti.
Bugün 30'u aşkın ülkede yaklaşık 2 milyon 561 bin hektarlık alanda çay yetiştiriciliği yapıldığını anlatan Gürdoğan, "Dünyada yıllık kuru çay üretimi 3 milyon 250 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Dünya sıralamasında ilk altı üretici ülke Çin, Endonezya, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir" dedi. Dünyada yıllık çay ihracatının 2 milyon ton düzeyinde seyrettiğini vurgulayan Gürdoğan, önemli üreticiler arasında yer almasına karşın, Türkiye'nin dünya çay ihracatından potansiyeli ölçeğinde pay alamadığını, yoğun olarak kendi iç piyasası için üretim yaptığını dile getirdi.
"En fazla siyah çay ithalatı yapan AB ülkesi İngiltere" DKİB Başkanı Gürdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) yılda ortalama 250-300 bin ton yeşil çay, siyah çay ve çay ekstraktı ithal ettiğini belirterek, "Bu rakamın büyük bir kısmını siyah çay oluştururken, en fazla siyah çay ithalatı yapan AB ülkesi ise İngiltere" dedi.
AB ülkeleri ve aday ülkeler içinde ekonomik anlamda çay yetiştiren tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Gürdoğan, Türkiye'nin Avrupa'ya en yakın çay üreticisi olsa da, dünya çay ihracatından potansiyeli ölçeğinde pay alamadığını söyledi. Gürdoğan, Türk çayının tarım ve sanayisinde kimyasal ilaç ve katkı maddesi kullanılmadan üretilmesinin, ihracatta önemli bir avantaj olduğunu aktararak, bu avantajın iç ve dış pazarda yeterince kullanılamadığını ifade etti.
"Nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor" Gürdoğan, dünya çay pazarının 18 milyar dolara ulaşmasının yanında, bu büyümeye paralel olarak son 3 yılda Türkiye'de çay pazarının da çift haneli olarak büyüdüğünün söylenebileceğini kaydetti.
Ekonomik anlamda Türkiye'deki çay sektörünün 213 bin tonluk üretimle 2,25 milyar liralık hacme ulaştığı bilgisini veren Gürdoğan, "Bu yıl da pazarın yüzde 10-12 arasında büyümesini beklemekteyiz" dedi.
Türkiye'nin en büyük beşinci çay üreticisi olarak dünya üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını karşıladığını vurgulayan Gürdoğan, "Pazarın yüzde 38'ini 80 bin tonla ev dışı tüketim, yüzde 62'sini 133 bin tonla perakende oluşturmaktadır" dedi.
Çay tüketiminde tüm ülkeler içinde 1. sırada yer alan Türkiye'de yıllık 225 bin ton çay tüketildiğini aktaran Gürdoğan, bunun 20 bin tonluk kısmının yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle yurda getirilen kayıt dışı yabancı kaynaklı çaylar olduğunu, günlük 245 milyon bardakla, çayın sudan sonra Türkiye'de en çok tüketilen içecek olduğunu anlattı.
Gürdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kişi başına tüketim yılda bin 250 bardağı buluyor. Türkiye'de 2,250 milyar liralık hacme ulaşan çay sektörü üretimde dünya beşincisi konumunda bulunurken, kişi başı tüketimde son 2 yılda İrlanda ve İngiltere'yi de geride bırakarak birinci sırayı almış bulunmakta. Bu haliyle nüfusun yüzde 96'sının her gün çay içtiğini söylemek mümkün. Bitki ve meyve çayları 729 tonla pazardan yüzde 1 pay alıyor. Kişi başına düşen yıllık çay tüketimi ise 3 kilo. Türkiye'de 223 bin çay üreticisi ve 300'e yakın işleme-paketleme tesisi bulunuyor. Türkiye'de toplam 776 bin dekar alanda çay tarımı yapılıyor"
Çay ve kahve için 300 milyon ödedik
Çay ve kahve için 300 milyon ödedik
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türk insanı çay ve kahve keyfinden vazgeçmiyor. Öyle ki, çay kahve için cebimizden geçen yıl 150 milyon dolar çıktı.