Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Beyaz etçiler Suud pazarına yöneldi

Gıda Ekonomisi

Yılda 800 bin ton piliç eti ithal eden Suudi Arabistan’a uzun bir aradan sonra ilk ihracat yapıldı. Bu yılın başında ülkenin izin verdiği sekiz firma, ilk sevkiyatlarını geçen ay yaptı.

Sağlık sertifikasıyla ilgili problemin aşılmasının ardından yaklaşık 200 ton beyaz et gönderildi. İlk ürünlerden olumlu geri dönüş alan sektör, ihracatı artırmak için hazırlıklarını sürdürürken 13 şirket daha piliç eti satmak için Suudi Arabistan’a müracaat etti. Er Piliç, Bolca Hindi, As Tavuk, Aytaç, Bu Piliç, Pınar Et ve Lades’in de aralarında bulunduğu şirketler, Arabistan’dan gelecek haberi bekliyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, sektörün uzun bir süreden sonra mutlu sona ulaşarak Suudi Arabistan’a ihracata başladığını söyledi. İki ülke arasındaki mevzuat uyuşmazlığının giderildiğini belirten Koca, “İzin verilen sekiz firmanın gönderdiği ürünler, Suudi yetkililer tarafından beğenildi. Türkiye’den tavuk eti almak istiyorlar, görüşmeler devam ediyor. Suudi Arabistan, yılda 1,3 milyar dolar değerinde 800 bin ton tavuk eti ithal ediyor. Beyaz et sektörü olarak bu pazardan ciddi bir pay almak istiyoruz.” dedi.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, kuş gribi gerekçesiyle 25.1.2005 tarih ve 9238 sayılı kararıyla Türkiye menşeli kanatlı et ürünlerine yasak getirmişti. Yasağın kaldırılması için yoğun girişimlerde bulunan Türkiye, 2011 yılı başında sonuç aldı. Nisan 2011’de Türkiye’ye gelen Suudi heyeti, aralarında Banvit, Keskinoğlu, Beypiliç, Şeker Piliç, Lezita, Mudurnu’nun da bulunduğu sekiz şirketin üretim tesislerini inceledi. Bu incelemeler neticesinde yetkililerin olumlu raporu üzerine ithalat yasağı kaldırıldı. Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi, Ocak 2012 itibarıyla sekiz firmaya ithalat izni verdi ancak prosedürlerin uzaması ve mevzuattan kaynaklanan sebeplerle ihracat hemen başlayamadı. Sağlık sertifikasıyla ilgili engelin aşılmasının ardından ise geçen ay ilk ihracat yapıldı.

Suudi Arabistan’a ihracat için başvuran firmalardan Er Piliç’in Genel Müdürü Süleyman Öztürk, Suudi makamlarının daha önce istedikleri sağlık sertifikasının standardında değişiklik yaptığını, bunun da ihracat sürecinin uzamasına sebep olduğunu söyledi. Öztürk, “Ülkemizde küçük gramajlarda piliç üretimi, yüksek maliyetli ve oldukça zahmetli. Yine de Suudi pazarının beklentisine uygun besi planlamasıyla ihracatın daha da artırılmasına yönelik çalışmalar hızla yapılıyor. Yakında bunun meyvelerini, ihracat rakamlarındaki hissedilir bir artış olarak gözlemleme imkânı bulacağız.” diye konuştu.
zaman.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.