Araştırmacılar, fındık yağından elde edilen bu maddenin çeşitli nedenlerle biberonla beslenen bebeklerde de beslenme alımını arttıracağını ifade etti. Bilim insanları, bileşenin prematüre bebeklerde yüksek miktarlarda ihtiyaç olan ama anne sütünde yeterince büyük miktarlarda bulunmayan temel besin öğelerini sağlayabildiğini belirtti. Casimir Akoh ve ekibi, anne sütünün bebek formüllerinin geliştirilmesinde 'altın standart' olarak kullanıldığını vurguladı. Anneler gebeliğin son üç ay içinde bebeklerine omega-3 dokosaheksaenoik (DHA) ve omega 6 araşidonik (ARA) yağ asitlerini sağlar. Araştırmalar bunun beyin ve diğer organların rahimdeki gelişimi ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Bazı bebek formüllerine alglerden elde edilen triasilgliserollerin formundaki DHA ve ARA ekleniyor. Ancak alglerden elde edilen ve anne sütündekilerle tam olarak aynı olmayan bu yağ asitlerinin sindirimi konusunda endişeler bulunuyor.
Buradan hareketle gerçekleştirdikleri araştırmada, Akoh ve ekibi fındık yağından anne sütündeki DHA ve ARA miktarıyla uyumlu yeni bir yağ üretti. Yaptıkları yoğun analizlerle bu yeni DHA ve ARA kaynağının bebek formüllerinde kullanılmasının uygun olduğu sonucuna vardılar.
Sonuçları Amerika Kimya Cemiyetinin Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan araştırmayı Türkiye'den Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Dairesi ile ABD'den Georgia Üniversitesi destekledi.
Gıdahattı
Bebek formülleri için fındık bileşeni
Bebek formülleri için fındık bileşeni
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türkiye ve ABD Georgia'daki araştırma kurumlarının gerçekleştirdiği global bir araştırma projesinin sonucunda bebek formülleri için bir yağ geliştirildi.