Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, Ordu ili yılda ortalama 12 bin tonluk bal üretimiyle dünya üretiminde 29’uncu sırada bulunan ve 11 bin 302 ton bal üreten Çek Cumhuriyeti’nden, 9 bin 592 ton bal üreten 30’uncu sıradaki Bulgaristan’dan, 9 bin 450 ton bal üreten 31’inci sıradaki Yeni Zelanda’dan, 9 bin 400 ton bal üreten 32’inci sıradaki İtalya’dan, 8 bin 700 ton bal üreten 33’üncü sıradaki Şili’den ve 8 bin ton bal üreten 34’üncü sıradaki Tayland’dan fazla bal üretiyor.
Bal üretimi açısından 2. sırada bulunan Muğla ise 10 bin 765 ton bal üretimiyle yine 30’uncu Bulgaristan, 31’inci Yeni Zelanda, 32’inci İtalya ve 33’üncü Şili’yi geçiyor. 3. sırada bulunan Adana ise dünya 34’üncüsü olan Tayland’ı geride bırakıyor. Ordu-Muğla ve Adana üçlüsünün toplam bal üretimi ise Portekiz, Küba, Mısır, İngiltere, Avusturya, Cezayir, İsviçre, Sırbistan, Pakistan, Tunus, İsveç, İsrail, Japonya gibi ülkeleri geride bırakıyor.
KOVAN BAŞINA VERİMDE DE 1. SIRADA
Bu arada Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) istatistiklerine göre, resmi olarak 487 bin 214 kovan sayısına sahip Ordu, kovan başına ortalama 23.5 kg bal üretimi gerçekleştirirken, 710 bin 949 kovana sahip Muğla kovan başına 15.1 kilogram bal üretimi gerçekleştiriyor. Kovan başına verimde 23.5 kilogramla birinci olan Ordu’yu, 22.4 kilogramla Ağrı, 20.9 kilogramla Şanlıurfa izliyor. Bal üretiminde ilk 10’da olan illerden Ordu ve Muğla dışında, kovan başına bal üretimi Adana’da 19.4, Mersin’de 14.7, Aydın’da 13.9, İzmir’de 15.8, Balıkesir’de 17.7, Sivas’ta 11.7, Antalya’da 12.1 kilogram düzeyinde gerçekleşiyor. Anzer balının üretildiği Rize’de ise kovan başına bal üretimi 7.6 kilogram düzeyinde kaldı.