Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Bal sektöründe "marka tekeli" iddiası!

Gıda Ekonomisi

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Çalıkoğlu, Türkiye’de balda markalaşmış firmaların fiyatları düşürmek için bal alımını durdurduğunu söyledi.

Türkiye’de bal alımı yapan markalaşmış belli başlı firmalar bulunduğunu ve bu firmaların kendi aralarında anlaşma yaparak yaklaşık 2 aydır bal alımını durdurduğunu anlatan Hasan Çalıkoğlu, şunları söyledi: “Geçen yıl bu dönemlerde balın 26 kilo gelen tenekesini 200-220 TL’den satıyorduk bu yıl ise alıcılar 170 TL öneriyor ve 6 ayda vade istiyor. Bu da bizi zarara sokuyor.”
Alıcıların hedefinde ithalat bulunduğunu dile getiren Çalıkoğlu, önceki yıllarda da benzer uygulamalar yaptıklarını, fiyatları düşürünce yurtiçinden bal alamadıklarını ve piyasada bal yok deyip ithalata yöneldiklerini söyledi. Çin’den kilosu 3-5 TL’ye bal almak istendiğini kaydeden Çalıkoğlu bunun önüne geçilmesi gerektiğini anlattı.

“TKV Markası Türkiye’de yaygınlaşacak”
Arıcılar olarak bu soruna çözüm geliştirdiklerini dile getiren Hasan Çalıkoğlu şu bilgileri verdi: “İçerisinde Mersin Arıcılar Birliği’nin de bulunduğu Türkiye Arıcılar Birliği, Türkiye Kalkınma Vakfı’nın (TKV) yüzde 50’sini bu yıl satın aldı. TKV’nin Ankara Gölbaşı’nda büyük bir dolum tesisi var. Burada ballarımızı kendimiz paketleyip piyasaya sunacağız. Bu sayede ürünlerimizi pazarlamak için üretici bulmak zorunda kalmayacağız.”
Ürünleri piyasaya Türkiye genelinde TKV markası ile satışa sunacaklarını dile getiren Çalıkoğlu, bu sayede arıcıların ortadan kalkıp üreticiden doğrudan tüketiciye ulaşılmasıyla fiyatların da yaklaşık yüzde 10 aşağı çekilebileceğine işaret etti. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerin marketlerinde bu ürünün satışına başlandığını açıklayan Çalıkoğlu, “Biz de bölgemize getirmek için çalışmalara başladık. Önümüzdeki yıl bizim marketlerimizin raflarında da olacak” dedi.

“Barkod uygulaması önemli”

Bundan sonra tüm arıcıların ürünlerini barkodlu olarak satacağına da işaret eden Çalıkoğlu, bu uygulamanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu sayede merdivenaltı üretimlerin sona ereceğini dile getiren Çalıkoğlu, “Vatandaş direk üreticiden alım yapıyorsa dahi barkod sorabilecek. Bu uygulamada her arıcının işletme tescil numarası barkoda işlenecek ve bir analizde hile yapılmışsa direk arıcı tespit edilebilecek” diye konuştu.
dunya.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.