Gönül rahatlığıyla bal yemek isteyenlerin mümkünse üreticiyle direk temasa geçmesi öneriliyor. Arıcılar ise işlem görmemiş balı tüketiciye tavsiye ediyor. Binlerce arıcı ilk baharla birlikte açan çiçeklerden elde edilen çiçek balını tüketiciye sunmaya hazırlanıyor.
Üreticiler, arı sayısı kovanda 50 60 bine ulaşması durumunda bal hasadının verimli geçtiğini belirtiliyor. Bu dönemlerde arıların zirai ilaçlara maruz kalması durumunda ise bal üretiminin olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Bal fiyatlarının ise toptan alışlarda 6 ile 7 liradan başlayıp 100 liraya kadar bulunduğu belirtiliyor. Bal fiyatlarının farklılık göstermesinin alıcı ile satıcı arasındaki pazarlıktan kaynaklandığı ifade ediliyor.
Bal konusunda doğru bilinen yanlışları ifade eden arıcılardan tüketiciye şu tavsiye geldi: "Tüketici kaliteli bal yemek istiyorsa üreticiden almalı. Kristalize olan bal kaliteli baldır. Hakiki çiçek balı soğuk hava ortamlarında kristalize olur. Ancak bu yanlış biliniyor. Piyasada satılan bazı ballar kristalize olmasın diye iyi bir ısıl işlemden geçiriliyor. Ondan sonra filitreden geçirilerek soyutlanmış bir şekilde tüketicinin önüne geliyor. O bir daha kristalize olmaz. Ama hakiki çiçek balı mutlaka kristalize olur. Biz de hiçbir işlem yapmadan naturel bir şekilde kavanozlamaya çalışıyoruz. Yeter ki tüketici bilinçlensin."
zaman.com.tr
Bal alırken bunlara dikkat edin!
Bal alırken bunlara dikkat edin!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Bal ve bal fiyatlarının çeşitli olması tüketicinin kafasını karıştırıyor. Konunun uzmanları kaliteli ve natürel bal yemek isteyenleri dikkatli olması yönünde uyarıyor.