Antalyada, Manavgat Sanayici İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Turgay Akar, ilçede bu yıl 25 bin dönüm alanda 4 bin ton Susam üretildiğini kaydetti.
Manavgat susamının Türkiyenin yanı sıra yurt dışında da çok iyi bilinen bir susam olduğunu ve "Altın Susam" olarak anıldığını ifade eden Akar, 1450-1500'lü yıllarda Manavgatta 76 tane tahin değirmeni olduğunu ve Osmanlı saraylarında Manavgat susamının kullanıldığını vurguladı. Akar, Manavgat susamının rengi, kalibrasyonu, tane büyüklüğü, tadı, kokusu ve içerisinde bulundurduğu mineraller bakımından dünyanın en kaliteli susamlarından olduğuna dikkat çekti.
Manavgat susamına eş değer olarak Etiyopyadan "Hümerra" adı altında susam ithal edildiğini ifade eden Akar, şu an Manavgat susamını imalatçının, üreticiden 6 TLye aldığını kaydetti. Piyasa satışının 8-10 TLye kadar çıktığını belirten Akar, Manavgatta şu an ekim yapılmayan 80 bin dönüm civarında arazi bulunduğunu ve devletin susama gerekli desteği vermesi durumunda bu alanların susam üretimine açılacağına inandığını ifade etti.
Desteğin gerçekleşmesi halinde 2014 yılında Manavgatta 10 bin ton civarında susam üretilebileceğini anlatan Akar, oluşacak rakamın Türkiye'nin susam ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacağını söyledi.
MASİAD Başkanı Akar, susamın içerisinde bulundurduğu mineraller bakımından oldukça besleyici bir ürün olduğunu ve sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Altın susam destek bekliyor
Altın susam destek bekliyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Manavgatta bu sene 25 bin dönüm alanda 4 bin ton susam üretildi. Büyük rağbet gören Manavgat susamının kilogramını üretici 6 liradan satıyor.