Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

2016'da Avrupa liderliğini hedefliyorlar

Gıda Ekonomisi

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden plastik sektörü üretim ve ihracat rakamları ile büyümesini sürdürüyor...

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden plastik, 2012 yılında da yükselişine devam etti. 2012 yılında üretimde yüzde 5,6, ihracatta yüzde 9,5 büyüme gerçekleştirdi. Sektörün direkt ve otomotiv, beyaz eşya, inşaat sektörleri kanalıyla yaptığı dolaylı ihracat toplamı 11 milyar doları aştı. Plastik sektörünün üretim kapasitesini her yıl artırarak 2016 yılı sonunda Avrupa liderliğine ulaşması bekleniyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2012 yılı değerlendirme raporuna göre; sektör üretimi ve ihracatı ile yükseliş trendini sürdürüyor. Hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatı, 2012 yılında 2011’e kıyasla yüzde 9,5 artarak 5 milyar 16 milyon dolara yükseldi. Plastik sektörünün direkt ve otomotiv, beyaz eşya, inşaat sektörleri aracılığıyla yaptığı toplam ihracat 11 milyar doları aştı. Kimya sektörünün en önemli ihracat kalemlerinden biri olan plastikler, kimya ihracatında yüzde 25 pay ile ikinci sıradaki yerini korudu.

2012 yılında; plastik sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke Irak olurken; Irak’ı Rusya, Almanya, Azerbaycan, İngiltere, İran, Fransa, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan takip etti.

2012 yılını üretimde de artışla kapatan plastik sektörü, üretimini 2011’e göre yüzde 5,6 artırdı. Sektörün toplam üretimi 8 milyon tonun üzerine çıktı.

PAGEV’in yıllık raporuna göre sektörün en önemli sorunu olan hammadde de dışa bağımlılık 2012 yılında da devam etti. Ancak, bir önceki yılla aynı seviyelerde kalan sektörün hammadde ithalatı 9,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Plastik sektörünün hammadde ithalatı gerçekleştirdiği ilk üç ülkeyi Suudi Arabistan, Almanya ve Belçika oluşturdu.

Plastik sektöründe dikkat çeken önemli bir konu da makine ve teçhizat yatırımının her yıl artış ivmesi göstermesi. 2004 yılında 458 milyon dolar olan makine yatırımı, 2011’de rekor bir yükselişle 885 milyon dolara ulaşmıştı. 2012 yılında bir miktar gerileme gösteren makine yatırımı yılı 785 milyon dolar ile kapattı. Sektörün 2004 yılından bugüne kadar yaptığı makina yatırımı yüzde 71,4 oranında bir artış gösterdi.

Türk plastik sektörünün, büyümesini sürdürdüğünü ve ihracatını her yıl artırmayı başardığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, 2016 yılına kadar Avrupa liderliğini hedeflediklerini belirtti. 2012 yılını da büyüme ile kapattıklarını ancak sektörün büyük sorunları olduğunu, bunların çözümü için PAGEV olarak çalışmalarına devam edecelerini ifade eden Uysal; “İleriye yönelik büyük hedeflerimiz var ancak bu hedeflere ulaşabilmemiz için öncelikle sektörümüzün sorunlarının çözümü gerekiyor. Türk plastik üreticisi için en önemli sorun, hammadde de yüzde 87 oranında ithalata bağımlılık. Yeni yatırımlarla bu sorunun çözülmesi sektörümüzün ilerlemesine olumlu katkılar sağlayacaktır. Ancak yeni yatırımlar uzun vadede hayata geçirilebileceğinden, bu zaman zarfında ithalatın rahatlatılması ve sektörün büyüme hızının da devamlılığı gerekmektedir. Burada değinmek istediğim önemli bir nokta da hammaddedeki gümrük vergilerinin yüksekliği ve uygulanan koruma önlemlerinin sektöre olumsuz yansımalarıdır ” dedi.

Plastik sektörünün ikinci sıradaki sorunu olarak enerjiye de dikkat çeken Mehmet Uysal, yeni enerji kaynakları yaratılması, enerjiye yönelik yeni yatırımlar ve enerji maliyetlerinin düşürülmesinin sektöre destek sağlayacağını belirtti. Uysal, “Her yıl 650 milyon dolar civarında makina yatırımı yapan sektörümüze leasing’te yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının düşürülmesini istiyoruz. Diğer makinalarda olduğu gibi yüzde 1 olarak uygulanması konusunda Bakanlığımızdan söz aldık ve çalışmaların sonuçlandırılmasını bekliyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.